Nieuwe start-up incubator Activ’Up in Luik

Activ’Up zal een tiental start-ups individueel begeleiden voor een periode tussen 3 en 9 maanden.

Activ’Up zal een tiental start-ups individueel begeleiden voor een periode tussen 3 en 9 maanden. Het bedrijf richt zich in de eerste plaats op projecten die al waren opgevallen in één of ander acceleratieprogramma, maar die hun commerciële strategie nog wat moeten bijschaven.

Activ’Up komt onder de leiding van Ben Piquard te staan, die trouwens in juni zijn functie bij het Microsoft Innovation Center in Bergen neerlegt.

Het investeringsfonds Meusinvest (publiek private samenwerking voor 49 procent in handen van privéondernemers) toont steeds meer belangstelling voor technologische start-ups. Na een participatie in Famest en Iloovclimbing (die allebei deelnamen aan het acceleratieprogramma Nest’Up), richtte de Luikse investeerder met Activ’Up een incubator op voor jonge bedrijven of projecten in de prestartfase.

“Meestal is het de bedoeling om een ‘goed idee’ te laten evolueren naar een geloofwaardig businessplan dat investeerders kan aantrekken. Ons begeleidingsprogramma op maat zal onder meer dienen om het commerciële potentieel te valideren door enkele eerste referenties binnen te halen, het financiële plan te herschrijven, een distributienetwerk op te zetten, enz.”, aldus Ben Piquard, die zich voor de helft van zijn tijd zal bezighouden met dit nieuwe project voor ondernemerscoaching.

Het onvermoeibare icoon van het ondernemerschap in Franstalig België zal de andere helft van zijn tijd blijven steken in het MIC van Bergen, voordat hij Microsoft in juni verlaat. De man wil ruimte vrijmaken voor nieuwe avonturen.

De structuur van Activ’Up wordt voor minstens 5 jaar opgezet. De starter heeft een kapitaal van 600.000 euro, met nog eens drie jaarlijkse budgetten voor een totaal van 75.000 euro aan diverse soorten steun om te kunnen starten.

Meusinvest vertrekt immers van het principe dat gemiddeld drie van de zowat tien geselecteerde start-ups per jaar voldoende maturiteit en potentieel aan de dag leggen om een financiële duw in de rug te krijgen. De openbare investeerder zal deze ‘pool’ ook van kortbij blijven volgen voor eventuele participaties, liefst in partnerschap met een privé-investeerder.

Er werden al acht start-ups geselecteerd na een oproep tot kandidaatstelling eind januari. Een andere oproep komt er waarschijnlijk halverwege het jaar. Onder de gelukkigen vinden we onder meer ProchainBus.be en sociaal netwerk Foxi.be terug, dat de organisatie van activiteiten en ‘leuke’ uitstapjes onder particulieren vergemakkelijkt.

De ‘gehoste’ start-ups moeten hun maatschappelijke zetel in de Provincie Luik hebben, en er moet minstens twee keer per week een projectleider aanwezig zijn in de coworking-ruimte La Chapelle in Luik, de uitvalsbasis voor Activ’Up.

Naast de expertise van Ben Piquard krijgen de start-ups een bevoorrechte toegang tot de middelen van het begeleidingscentrum SIDE-Socran, dat dus niet langer enkel voorbehouden is aan universitaire spin-offs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content