Nieuwe website informeert Belgen over internetgevaren

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Cert.be lanceert een website die burgers op een neutrale manier informeert over de gevaren waaraan ze worden blootgesteld op het internet. “Safeonweb.be is een laagdrempelig initiatief voor het grote publiek”, benadrukt Cert.be-coördinator Christian Van Heurck.

Cert.be lanceert een website die burgers op een neutrale manier informeert over de gevaren waaraan ze worden blootgesteld op het internet. “Safeonweb.be is een laagdrempelig initiatief voor het grote publiek”, benadrukt Cert.be-coördinator Christian Van Heurck.

Uit de resultaten van een recent onderzoek van het federale cyber emergency team Cert.be bij 2.000 Belgische internetgebruikers bleek dat bij zowat de helft van de respondenten (49,5 procent) de bezorgdheid over online veiligheid groot tot zeer groot is.

70 procent van de internetgebruikers zou om een actievere rol van de overheid gevraagd hebben bij het informeren over nieuwe internetgevaren, en 50 procent gaf aan dat een centrale website met duidelijke, objectieve informatie wenselijk is.

“Zeker als het om hun portefeuille gaat zijn de Belgen bezorgd”, knikt Van Heurck. “En heel wat landgenoten kregen de voorbije maanden professioneel ogende phishingmails binnen van valse bankinstellingen. Dat, en het feit dat het onze rol is om de Belgen te informeren, heeft ons doen beslissen om met een website te komen voor iedereen die met vragen zit.”

Safeonweb.be wordt een plek waar we neutrale tips en informatie over online security zullen samenbrengen”, klinkt het nog, “en van waaruit we zullen verder linken naar andere plaatsen waar je nuttige inlichtingen kan vinden. Denk maar aan de site van Childfocus of die van Febelfin, waar heel wat op staat rond veilig internetbankieren.”

Alle Belgen behoren tot de doelgroep, wat maakt dat Safeonweb.be een laagdrempelig initiatief moet blijven voor het grote publiek. “Het is niet de bedoeling om een site voor geeks uit te baten waar je de laatste informatie vindt over het zoveelste java-lek”, benadrukt Van Heurck.”

“Het is evenmin de bedoeling om een soort van helpdesk te worden waarbij vragen 1 op 1 beantwoord worden”, gaat de coördinator verder. “Daar hebben we simpelweg de mensen niet voor. Tenslotte willen we geen paniek zaaien. We gaan enkel duiding geven over de grootste dreigingen. Geïnteresseerden overstelpen met onheilstijdingen is niet onze taak.”

“Wel zullen we een heleboel tips geven. Over hoe je een goed paswoord moet kiezen bijvoorbeeld. Of over wat je moet doen wanneer je je smartphone verliest. Of wanneer je privé-gegevens plots op een vreemde plaats opduiken.”

Grootmoeder “We vertrekken een beetje van de filosofie dat een tip die goed genoeg is voor je grootmoeder, goed genoeg is voor specialisten. Nogmaals: we mikken op de gemiddelde Belgische surfer. Die moet je niet tot in de details gaan uitleggen hoe Stuxnet in elkaar steekt. Vaak volstaat het al er op te wijzen dat je best je automatische software-updates inschakelt om safe te zitten.”

Het nieuwe platform zal ook ondersteund worden via Facebook en Twitter. “Die kanalen zijn nuttig om snel informatie te verspreiden”, beseft Van Heurck, “en we kunnen er allicht ook oppikken waar het grote publiek mee bezig is wat security betreft.”

In een tweede fase wil Cert.be bekijken met wie er kan worden samengewerkt voor Safeonweb.be. “Als Febelfin ons zou vragen om samen een campagne rond veilig internetbankieren op te starten, dan moet dat kunnen. Bij themacampagnes is het wel zaak om ten alle tijden onze neutraliteit te bewaren als overheidsinstelling.”

Cert.be wordt uitgebaat door het onderzoeksnetwerk Belnet en gefinancierd door Fedict.








Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content