Nobelprijs voor optische telecompionier

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Nobelprijs Fysica 2009 wordt gedeeld door pioniers van de glasvezeltechnologie en digitale beeldvorming.

De Nobelprijs Fysica 2009 wordt gedeeld door pioniers van de glasvezeltechnologie en digitale beeldvorming.

De Zweedse academie voor wetenschappen kende de Nobelprijs voor Fysica 2009 toe aan Charles K. Kao voor zijn baanbrekend werk rond “de transmissie van licht door (glas)vezels voor optische communicatie” en – gedeeld – aan Willard S. Boyle en George E. Smith voor “de uitvinding van een beeldvormend halfgeleidercircuit – de CCD sensor.” Daarmee worden onderzoekers gehuldigd waarvan letterlijk elke lezer van dit stukje de voordelen geniet.

Voor Kao wordt zijn werk in de Standard Telecommunication Laboratories in London gehuldigd. In 1966 concludeerde hij dat een succesvolle transmissie van licht over lange afstanden door een glasvezel afhing van de zuiverheid van het glas zelf. Zo’n vier jaar later slaagde glasproducent Corning Glass (USA) erin een eerste glasvezel met een lengte van 1 km te produceren. Met behulp van optische vezels in glas en plastic, gecombineerd met laserlicht in verschillende golflengten, verloopt het overgrote deel van het dataverkeer over kabels die steunen op het werk van Kao.

De tweede helft van de prijs werd toegekend aan Boyle en Smith. Werkzaam in de befaamde Bell Laboratories, brainstormden ze in 1969 het concept van een sensor met het oog op een beter elektronisch geheugen. Een jaar later demonstreerden ze een prototype van zo’n sensor, maar dan wel in een videocamera. Vandaag wordt hun CCD – charge coupled device – technologie gebruikt voor camera’s en beeldvormingssystemen die aan de allerhoogste eisen moeten voldoen (zoals de beeldvormingselementen in de Hubble ruimtetelescoop). De CCD technologie paart immers een bijzonder breed frequentiebereik (van röntgen- tot infrarood straling) aan een uiterst hoge gevoeligheid. De technologie verschilt wel van de CMos technologie die in goedkopere toestellen als webcams, snapshot-camera’s en mobiele telefooncamera’s bevindt.

Meer achtergrond over de prijswinnaars en hun werk vind je hier http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2009/index.html.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content