“Nog geen markt voor the internet of things”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het hoofdthema op LeWeb dit jaar was the internet of things. Binnenkort worden alle mogelijke dingen rondom ons verbonden met het internet via sensoren of NFC-chips. Internetspecialist Jo Caudron ziet echter nog geen markt voor de huidige toepassingen.

Het hoofdthema op LeWeb dit jaar was the internet of things. Binnenkort worden alle mogelijke dingen rondom ons verbonden met het internet via sensoren of NFC-chips. Internetspecialist Jo Caudron ziet echter nog geen markt voor de huidige toepassingen.

Wie even de moeite deed om rond te lopen in de verschillende zalen op LeWeb, kwam de gekste dingen tegen. Sofa’s die geconnecteerd zijn en op het moment dat je gaat zitten een gepersonaliseerd televisieaanbod aanbieden, sleutelloze sloten die je verwittigen op je iPhone wanneer er iemand voor de deur staat, hoofdbanden waarmee je kan gamen met je brein, een ‘zelflerende’ thermostaat (Nest) en heel wat geconnecteerd speelgoed.

“Ik herinner me een toepassing waarbij een popje op de salontafel ligt, en wanneer de kleuter het ding oppakt, begint er een televisieprogramma te spelen met datzelfde poppetjes in de hoofdrol”, vertelt Jo Caudron van DearMedia wanneer we hem tegen het lijf lopen. “Zo kan je kindjes die de afstandsbediening nog niet gebruiken, toch laten interageren met content. Dat is leuk en laagdrempelig, een ideetje voor Studio 100.”

Dat er zoveel gadgets en speeltjes werden voorgesteld op de internetconferentie, wijst volgens Caudron op het feit dat het nog te vroeg is voor the internet of things. “Voor de meeste dingen die nu al worden aangeboden, is er gewoon nog geen markt. Binnen 2 tot 3 jaar misschien wel, maar nu nog niet. Heel wat van die bedrijfjes zijn ten dode opgeschreven.”

Het Kickstarter-project SmartThings zou een uitzondering kunnen zijn, of niet? SmartThings is een platform dat niet alleen alle mogelijke sensoren kan koppelen aan het internet, maar dat ontwikkelaars ook toelaat om zelf apps te schrijven. Tijdens LeWeb demonstreerde ceo Jeff Hagins hoe hij via zijn iPhone de lichtjes op een kerstboom aan de andere kant van de wereld aanzette. En wanneer de kids de deur van zijn drankkast openen, krijgt hij een smsje.

“Bij SmartThings kreeg ik voor het eerst een beetje een wauw-gevoel”, gaat Caudron verder. “Die jongens willen eigenlijk een app-ecosysteem bouwen zoals Android of iOS, maar dan voor apparaten, waarbij jonge gasten toepassingen kunnen schrijven voor hun espressomachine of voor hun vaatwasser. Dat idee is geniaal, maar als je dan met technici praat leggen ze je meteen uit waarom die dingen nog niet kunnen werken.”

We ain’t seen nothing yet, ik denk dat dat de voornaamste conclusie is”, vult DearMedia-collega Dado Van Peteghem aan. “Met de smartphones is het internet voor de eerste keer uit de pc’s gekropen, en nu gebeurt dat ook met televisie, het volgende toestel dat deel wordt van the internet of things. Als nadien ook je diepvries en je microwave verbonden worden, geeft dat enorme mogelijkheden. Maar wat veiligheid betreft is het toch oppassen. Als heel je huis online gaat, wil je niet weten op welke manieren daar misbruik van kan gemaakt worden.”

“Wel zijn er al interessante toepassingen beschikbaar op healtcare-vlak, zoals Fitbit (een app die onder meer bijhoudt hoeveel calorieën je binnenkrijgt) of health companion Withings (een app waarmee je je bloeddruk kan meten, maar waar je bijvoorbeeld ook een weegschaal aan kan koppelen om je gewicht in het oog te houden).”

“Dat zijn dingen die de klassieke healthcare bedrijven zouden moeten maken, maar wat dat betreft staan ze nog nergens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content