Nokia koopt ook Samsung uit Symbian

Nokia kondigde al eerder aan het Britse softwarehuis Symbian over te willen nemen. De laatste hobbel wordt nu ook genomen door Samsung uit te kopen.

Nokia kondigde al eerder aan het Britse softwarehuis Symbian over te willen nemen. De laatste hobbel wordt nu ook genomen door Samsung uit te kopen.

Nokia heeft met Samsung overeenstemming bereikt over de overname van Symbian. Na Ericsson, Panasonic, Siemens en Sony Ericsson trekt nu ook Samsung zich uit het Britse softwarehuis terug. Hierdoor krijgt Nokia volledige zeggenschap over Symbian en kan het bedrijf eindelijk de strijd aangaan met Research in Motions BlackBerry, Apples iPhone, Microsofts Windows Mobile en Googles Android, waarvan het eerste toestel naar verwachting in oktober verschijnt.

In juni van 2008 gaf Nokia al aan Symbian volledig in te willen lijven en bood 264 miljoen euro om de resterende 52 procent van het bedrijf in handen te krijgen. Ericsson, Panasonic, Siemens en Sony Ericsson gingen direct akkoord waardoor Nokia al 90 procent van Symbian in bezit kreeg. Nu is Samsung dus ook overstag en hierdoor heeft Nokia dus de volledige beschikking over hardware mét eigen besturingssysteem.

Voor de toekomst is Nokia van plan het Symbian-besturingssteem open source te maken. Het bedrijf hoopt zo dat ontwikkelaars het platform verder zullen ontwikkelen waardoor het nog groter wordt. Momenteel wordt Symbian als OS wereldwijd op zo’n 60 procent van alle pda’s en smartphones gebruikt.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content