NSA bespioneerde ook Japan

© Reuters

Nadat eerder al uitlekte dat de Verenigde Staten onder andere Frankrijk en Duitsland nauw in de gaten hielden, blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA nu ook bondgenoot Japan duchtig bespioneerde. Dat meldt Wikileaks.

Wikileaks publiceerde een lijst van “35 geheime doelwitten van de NSA in Japan”. Op die lijst prijken onder andere regeringsleden, bedrijfsleiders en functionarissen van de Japanse centrale bank. Premier Shinzo Abe zelf wordt niet vermeld, maar wel enkele andere hoge regeringsfunctionarissen, onder wie minister van Handel Yoichi Miyazawa.

De spionage gaat volgens Wikileaks terug tot het eerste en korte mandaat van Abe, dat in 2006 begon. Eind 2012 kwam de conservatief Abe opnieuw aan de macht.

“De documenten tonen aan hoe omvangrijk de spionage was en hoe de informatie van talrijke Japanse ministeries en overheidsdiensten verzameld en geanalyseerd werd”, aldus Wikileaks. Er blijkt een gedetailleerde kennis uit van de interne Japanse keuken, onder andere over kwesties als de invoer van landbouwproducten, handelsgeschillen, technische ontwikkelingsprojecten en het Japanse klimaat- en energiebeleid. Washington bestudeerde ook de correspondentie die Japan erop nahield met internationale organisaties als het Internationaal Energieagentschap IEA en verkreeg inzage in memoranda over de strategie inzake ‘s lands diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De onthullingen komen er op een lastig moment, net nu Abe enkele wetsvoorstellen door het parlement joeg die het leger meer slagkracht moeten geven in het buitenland. Die herinterpretatie van de pacifistische grondwet (een gevolg van de Japanse nederlaag in WOII) stootte al op heel wat protest, zowel in het land zelf bij de oppositie en een groot deel van de bevolking, als in bijvoorbeeld China, dat al ontstemd heeft gereageerd op de beslissing. De controversiële voorstellen houden in dat de Japanse strijdkrachten bondgenoten, met op de eerste plaats de Verenigde Staten, bij een vijandelijke aanval militair mogen steunen. Waarnemers zagen in de demarche van Abe een poging om nog meer toenadering te zoeken tot de Amerikaanse bondgenoot.

Abe heeft volgens onder andere Japan-specialiste Céline Pajon van het Franse instituut voor internationale betrekkingen sinds zijn aantrede enorm geïnvesteerd in de relaties met de VS. “Tegelijk bevindt Abe zich op binnenlands vlak in een vrij delicate positie en ziet hij zich geconfronteerd met redelijk wat weerstand. Dit nieuws zal waarschijnlijk een sterke reactie uitlokken”, aldus Pajon.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content