Obama maakt 126 miljoen dollar vrij voor ‘exascale’-systemen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In de Amerikaanse begroting voor 2012 is 126 miljoen dollar voorzien voor de ontwikkeling van een exascale-systeem, de nieuwste generatie van supercomputers.

In de Amerikaanse begroting voor 2012 is 126 miljoen dollar voorzien voor de ontwikkeling van een exascale-systeem, de nieuwste generatie van supercomputers.

Exascale‘ verwijst naar het feit dat de som van alle processoren in de het niveau van één ExaFLOPS/s (een triljoen berekeningen per seconde) bereikt en dat alle andere componenten, zoals geheugengrootte en -snelheid, data-opslagruimte, bandbreedte en latentietijd proportioneel zijn. Dat zou duizend keer het niveau zijn van de huidige generatie supercomputers, die als ‘petascale’ wordt bestempeld.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn begrotingsvoorstel voor 2012 126 miljoen dollar vrijgemaakt voor ‘exascale development’. Het zou overigens de eerste keer zijn dat het woord expliciet voorkomt in een begrotingsvoorstel, weet de Amerikaanse site Computerworld. Het geld gaat naar het U.S. Department of Energy, dat zich in de VS bezighoudt met de ontwikkeling van supercomputers. Voor 2011 bedraagt het budget voor (zoals het nu bestempeld wordt) ‘extreme scale computing’ 24 miljoen dollar, ongeveer 5 keer minder dus.

Computerworld denkt voorts dat een exascale-systeem tegen 2018 à 2020 een feit zou kunnen zijn, “maar dat is afhankelijk van de ontwikkeling van softwaresystemen die tot 100 miljoen cores kunnen gebruiken.” De snelste supercomputer vandaag is de Chinese Tianhe-1A, die een theoretische piek van 4,701 petaflops zou halen. Supercomputers worden gebruikt voor simulatie en modellering van processen (vb. rond het klimaat).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content