Online toepassingen hebben open internetkanalen nodig

België heeft een kwalitatief goede pers. Misschien daarom zijn sommige ‘slips of the pen’ tamelijk hardnekkig om uit te roeien, schrijft Microsoft Belux-baas Phillip Vandervoort.

België heeft een kwalitatief goede pers. Misschien daarom zijn sommige ‘slips of the pen’ tamelijk hardnekkig om uit te roeien, schrijft Microsoft Belux-baas Phillip Vandervoort.

Een niet-helemaal-correct verhaal groeide tijdens de Kerstdagen rond het filmaanbod dat sinds kort via de spelconsole Xbox 360 te downloaden is om op televisie te bekijken. Een leuke en goedkope oplossing, die een additioneel kanaal opent om met het ganse gezin video-on-demand te bekijken. Het is een nieuwe manier om, naast de andere mogelijkheden die al bestaan, thuis de film van je keuze te bekijken: DVD-huur of video-on-demand via een van de grote operatoren in ons land.

Die operatoren bieden in ons land zowel kabel-als TV diensten op een schitterende manier. België was van meet af aan een van de dichtst bekabelde landen van de wereld, wat een bijna niet-geëvenaarde kwaliteit en dekking geeft voor zowel audiovisuele diensten als voor internettoegang. Alleen staan de downloadlimieten voor internetgebruik die sommige kabelaanbieders hanteren nieuwe ontwikkelingen in de weg die momenteel volop in ontwikkeling zijn: cloud-computing, multiplatform gaming en …video-on-demand via het internet. Immers, met het downloaden van enkele films in hoge kwaliteit, zit je al gauw aan de limieten van je maandelijks internetquotum aan te kijken.

Toen Microsoft op een recente persbabbel het probleem terloops aankaartte, werd het direct door de media opgepikt en door diezelfde journalisten onder de aandacht van de Minister van Economie gebracht. Die vond de zaak interessant genoeg om er meteen een onderzoek aan vast te koppelen. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie en de Raad voor Mededinging gaan nu als verantwoordelijke overheidsinstanties nagaan of alle marktkanalen voldoende openstaan en gegarandeerd zijn, zodat de concurrentie niet alleen volledig kan spelen, maar ook zodat ons land ontwikkelingskansen krijgt op de digitale markt. Het internet kent immers geen landsgrenzen en de mogelijkheden die in ons land niet aan bod kunnen komen zullen wel door andere landen gerealiseerd worden. In die optiek is het belangrijker dat het internet een minder beperkt kanaal wordt om te connecteren met de wereld, dan dat het laatste huis in België over een optische vezel beschikt.

In de berichtgeving hierrond werd echter meegegeven dat Microsoft klacht zou hebben ingediend tegen de Belgische operatoren. Wat manifest onjuist is : Microsoft heeft geen klacht neergelegd tegen wie dan ook, noch de Minister hierover zelf gecontacteerd.

Het is wel noodzakelijk dat alle betrokken actoren, inclusief de vertegenwoordigers van de industrie, hierover het debat aangaan. Er moet vermeden worden dat breedbandlimieten een rem zetten op de nieuwe ontwikkelingen die voluit de digitale kaart trekken in België. Gaandeweg spelen zich immers meer en meer activiteiten zich af “in the cloud”. Denk maar aan productiviteitstoepassingen als Office Online, back-ups die in datacenters worden opgeslagen, of online bedrijfstoepassingen zoals Exchange en CRM Online, videoconferencing of thuiswerken. Sommige internetproviders slagen er overigens wel in om de toegang tot het web ongelimiteerd open te stellen voor hun abonnees. Zij denken vooruit. Open internetkanalen kunnen de nieuwe digitale ontwikkelingen alleen maar tot bloei laten komen. Dat alleen al maakt het debat de moeite waard. Want uiteindelijk komt het zowel de gebruikers als onze ganse economie ten goede.

Phillip VandervoortGeneral Manager Microsoft België en Luxemburg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content