Onrust bij Dexia-it’ers over herstructurering

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In de nieuwe herstructureringsronde bij Dexia sneuvelen 150 à 160 banen in ‘IT & Operations’. Wat bij de Dexia-it’ers voor onrust zorgt.

In de nieuwe herstructureringsronde bij Dexia sneuvelen 150 à 160 banen in ‘IT & Operations’. Wat bij de Dexia-it’ers voor onrust zorgt.

Net voor het weekend kondigde Dexia een nieuwe fase in het (in november bekend gemaakte) herstructureringsplan aan. In totaal zullen in Europa 602 jobs verdwijnen, waaronder 445 in België. En hoewel de bonden nog geen definitief overzicht hebben over de details, verschenen her en der al berichten dat er in ons land ook 166 it-jobs zouden sneuvelen. “En dat zorgt voor serieuze onrust bij onze it’ers”, zegt LBC-vakbondsvertegenwoordiger Luc Soete.

Hij wil daarom die berichten graag nuanceren. Hijzelf spreekt van een cijfer van 150 à 160 betrokken jobs in de afdeling ‘IT & Operations’. “Maar het zwaartepunt van de reorganisatie ligt precies bij ‘Operations’, de ondersteunende diensten als facilities, logistics, … Bij de pure it-divisies als ontwikkeling, infrastructuur en services zou de afbouw van het aantal jobs op het eerste zicht erg beperkt zijn. Neem nu ontwikkeling: met het schrappen van de vacatures zou de herstructurering daar al gerealiseerd zijn.” Bij ‘Operations’ hopen de bonden dat er voor de meeste mensen oplossingen binnen het bedrijf worden gevonden (‘interne mobiliteit’).

De bonden uitten trouwens in het verleden ook kritiek op de outsourcing van it-activiteiten van Dexia. “Hoewel we niet gelukkig zijn met die strategie, zou een wijziging op dat vlak bij deze herstructurering nauwelijks effect sorteren”, denkt Soete. Bovendien kregen de bonden net te horen dat Dexia niets wil wijzigen aan de outsourcingstrategie. “Niet afbouwen, maar dus ook niet opdrijven, betekent dat. Strategische functies blijven dus binnenshuis. De outsourcing dient volgens het management om flexibeler in te spelen op bepaalde it-noden. Dan wordt er steeds gewezen op een tekort aan it’ers in België. Daar heb ik persoonlijk mijn twijfels over. Er zullen wel andere redenen, zoals de kostprijs, meespelen.”

Eind 2008 beklonk Dexia it-deals met de Indiase bedrijven Hexaware en Satyam (nu Mahindra Satyam). Maar gezien de ontwikkelingen in de voorbije bij Mahindra Satyam – een boekhoudschandaal, gevolgd door een overname van het bedrijf – drongen de vakbonden erop aan [om die deal af te blazen]. Dat is niet gebeurd, zo blijkt uit navraag bij Dexia-woordvoerster Ulrike Pommée, maar het contract staat wel al geruime tijd in de koelkast. “We wachten tot er meer duidelijkheid is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content