‘Ook Belgische regering moet optreden tegen Uber’

© Reuters
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De alternatieve taxidienst Uber blijft verboden in Nederland, zo besliste een rechter in een zaak die de Nederlandse overheid had aangespannen tegen het Amerikaanse bedrijf. De Belgische taxibedrijven roepen de federale regering op om hetzelfde te doen.

‘De app UberPOP overtreedt de wet, er is sprake van illegaal taxivervoer,’ zo oordeelde de voorzieningenrechter bij het Nederlandse College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Dwangsom

UberPOP mag in Nederland niet aangeboden worden door particuliere chauffeurs zonder taxivergunning. De dwangsom van 10.000 euro per overtreding, die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan Uber had opgelegd, blijft gehandhaaft.

Het ging om een zaak die door de Nederlandse overheid tegen Uber was aangespannen. De directeur van Uber in Nederland, Niek van Leeuwen, heeft al gezegd dat de uitspraak niet betekent dat Uber zal stoppen. Het bedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak.

Geen vergunning

‘De Belgische taxibedrijven zijn zeer blij met deze rechtspraak in Nederland’, reageert secretaris Pierre Steenberghen van de Nationale Groepering van Taxi-Ondernemingen in ons land. De Belgische taxifederatie verwacht dat staatssecretaris voor Bestrijding van fiscale fraude, Elke Sleurs (N-VA), en staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Bart Tommelein (Open Vld), stappen ondernemen tegen Uber.

Steenberghe aan Belga: ‘Niet alleen verstoort UberPop de taximarkt, de Uberchauffeurs werken ook volledig in het zwart, ze betalen geen belastingen en geen sociale bijdragen. Ze doen aan bezoldigd personenvervoer zonder hiervoor een vergunning te hebben.’

Beroep

De grootste taximaatschappij van Brussel, Taxi Verts, heeft een juridische procedure lopen tegen Uber. ‘We kregen gelijk van de rechtbank van koophandel, maar Uber vecht die uitspraak aan’, zegt Michel Pêtre, gedelegeerd bestuurder van Taxi Verts.

‘Een uitspraak wordt verwacht tegen september 2015, maar we willen niet dat de zaak zolang aansleept. De federale regering moet nu zelf haar verantwoordelijkheid nemen, zoals de overheid dat in Nederland heeft gedaan.’

Onder vuur

Uber brengt via een smartphone-applicatie bestuurders en klanten met elkaar in contact. De alternatieve taxidienst, met hoofdzetel in San Francisco, werd in 2009 opgericht en is intussen actief in circa 200 landen. Ook in Duitsland is Uber verboden.

Ook in India ligt het bedrijf onder vuur nadat een vrouw werd verkracht door een chauffeur die ze had geboekt via Uber. De autoriteiten in Delhi hebben de dienst verboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content