Ook Nederlandse Proton verdwijnt

Pieterjan Van Leemputten

Chipknip, de Nederlandse variant van Proton, stopt er mee begin 2015. Het gebruik van de kaart voor kleine betalingen is sterk afgenomen.

Hoewel de dienst nog een kleine twee jaar actief blijft, is het al vanaf april al niet meer mogelijk om in supermarkten met het systeem te betalen. Handelaars die het systeem gebruiken moeten overstappen naar andere betaalsystemen.

De Chipknip is gebaseerd op dezelfde technologie als de in België ontwikkelde Protonkaart. De reden van de stopzetting is volgens Currence, de beheerder van het betaalsysteem, te wijten aan een sterke daling van het gebruik. Vorig jaar werd de kaart 148,2 miljoen keer gebruikt. In 2011 was dat nog 171,7 miljoen keer.

Currence zegt dat er investeringen nodig zijn om de infrastructuur achter Chipknip te behouden. Tegelijk is het betalen van kleine bedragen met de bankkaart (pinnen) vandaag veel populairder geworden in Nederland omdat handelaars hier geen bijkomend bedrag meer voor aanrekenen.

Proton, het systeem dat de basis vormt voor Chipknip, stopt rond dezelfde periode als de Chipknip. Net zoals in Nederland is het gebruik van gewone betaalkaart populairder geworden voor kleine bedragen. Proton werd in 1995 geïntroduceerd. De Chipknip volgde een jaar later.

Vandaag wordt Proton op veel toestellen aangeboden, maar in praktijk weinig gebruikt. Enkel op specifieke plaatsen, bijvoorbeeld in sommige bedrijfsrestaurants, blijft men vandaag systemen hanteren waar je enkel met Proton kan betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content