Oorlog in Gazastrook gaat web 2.0

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Oorlog gaat als vanouds samen met propaganda van beide zijden, ook die in de Gazastrook momenteel. Als instrument daarvoor kunnen nieuwe technologieën en media niet achterblijven.

Oorlog gaat als vanouds samen met propaganda van beide zijden, ook die in de Gazastrook momenteel. Als instrument daarvoor kunnen nieuwe technologieën en media niet achterblijven.

Beide zijden, Israël en het Palestijnse Hamas, laten zich niet onbetuigd als het om oorlogspropaganda gaat. Niet dat ze het zelf zo willen gezegd hebben natuurlijk. ‘Documentatie’ is een veelgelezen beschrijving voor de oorlogsinformatie.

Aan Israëlische zijde is zo bijvoorbeeld een heus YouTube-kanaal gelanceerd, weet website Ars Technica. Daarop krijgen internauten beeldmateriaal te zien van bombardementen, surveillancevideo’s. Meestal worden de video’s gebruikt om de legitimiteit van de aanvallen te onderstrepen: dat moskeeën in Gaza ook gebruikt worden als wapenarsenaal bijvoorbeeld. Commentaar kan u logischerwijs niet kwijt.

Het Israëlische leger heeft ook een heuse weblog, idfspokesperson.com, waarop het eigen reilen en zeilen nog meer wordt toegelicht. En om het plaatje helemaal compleet te maken: vorige week voerde het Israëlische consulaat in New York zelfs een persconferentie via Twitter.

Aan Palestijnse kant is er voor pure propaganda natuurlijk de website van Hamas in 8 talen. Veel meer ‘2.0’ is echter de mogelijkheid om op Second Life het ‘Palestinian Holocaust Museum’ te bezoeken. Dat is ontworpen door de website Islam Online en klaagt (alleen al via de naam) de gruwel van de oorlog in de regio aan. Bezoekers mogen zich verwachten aan confronterende beelden en verhalen.

Eind vorig jaar was er een tijdje een YouTube-kloon, AqsaTube, die onder meer beelden van militaire training voor Palestijnse militanten meegaf. Het Franse hostingbedrijf van de website haalde die na enkele weken van het internet.

Op Facebook post Hamas ook regelmatig videomateriaal van raketlanceringen en foto’s van leiders. Volgelingen kunnen er hun anti-Israëlische commentaren posten.

Ook in ‘digitale oorlogsvoering’ spelen de Israëli’s en Hamas-militanten volop mee. Zo heeft een groep Israëlische studenten een website opgericht die gewijd is aan DDoS-aanvallen tegen ‘vijandelijke doelwitten’. Maar ook aan Hamas-zijde hebben hackers de Israëlische website DEBKAfile enkele dagen offline gekregen.

Voorts maken beide partijen ook volop gebruik van de brede penetratie van gsm’s. Palestijnen krijgen zo ingesproken berichten te horen van het Israëlische leger met waarschuwingen dat hun huis zal worden gebombardeerd of met dreigementen dat ze geen terroristen mogen helpen. De berichten vergroten natuurlijk alleen maar de paniek bij de burgerbevolking. Ook zijn er enkele gevallen gemeld van Israëli’s die dreigende sms’jes kregen van Hamas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content