Op naar Belgische standaard voor gsm-betalingen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De vier Belgische grootbanken en vertegenwoordigers van kleinere banken hebben een principeakkoord afgesloten met Belgacom, Base (KPN Group Belgium) en Mobistar om een nieuw, gezamenlijk mobiel betaalmiddel te introduceren. Het PingPing-platform en de M-Banxafe standaard worden als basis gebruikt. De bedoeling is om nog dit jaar van de gsm een elektronische portemonnee te maken die de consument kan gebruiken voor verrichtingen tot maximaal 25 euro.

De vier Belgische grootbanken en vertegenwoordigers van kleinere banken hebben een principeakkoord afgesloten met Belgacom, Base (KPN Group Belgium) en Mobistar om een nieuw, gezamenlijk mobiel betaalmiddel te introduceren. De bedoeling is om nog dit jaar van de gsm een elektronische portemonnee te maken die de consument kan gebruiken voor verrichtingen tot maximaal 25 euro.

PingPing en m-banxafe

De gesprekken over de technische uitwerking moeten nog gevoerd worden, maar wel is het duidelijk dat voor sms en ‘near field communication’ (nfc) technologie gekozen wordt. Het uiteindelijke systeem zal volgens Belgacom-woordvoerder Frédérique Verbiest wel gebaseerd zijn op het PingPing-platform van Belgacom. Dat wordt nu onder meer ingezet voor betalingen van parkeerplaatsen, bus- en cinematickets, of drankjes aan een automaat.

De link naar de banken toe zal verzorgd worden door m-banxafe (Atos Worldline): een dienst die door onze telecomoperatoren nu al gebruikt wordt om bankkaarten te koppelen aan simkaarten om bijvoorbeeld herladen met de gsm makkelijk uit te voeren. Het nieuwe betalingssysteem zal voorzien in een elektronische portefeuille die tot 150 euro opgeladen kan worden. Aan de veiligheid wordt door een aparte werkgroep gesleuteld. “Alle aspecten worden bekeken”, weet Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. “Specifiek voor de elektronische portefeuille onderzoeken we bijvoorbeeld ook of het saldo op een centrale server kan opgeslagen worden in plaats van enkel op de gsm”, zegt Vermaerke.

Handelaars

Het initiatief – een “open platform warbij de sector enkel het overleg faciliteert” – kwam er volgens de gedelegeerd bestuurder naar aanleiding van een aantal technologische evoluties bij telecomoperatoren – bijvoorbeeld PingPing – maar ook in de financiële sector zoals de mobiele bankingapplicatie van BNP Paribas Fortis. “Belangrijk is dat we ook de handelaars betrokken hebben, want zij moeten het systeem ook aanvaarden”, zegt Vermaerke. Welke apparatuur een handelaar in huis zal moeten hebben om de betalingen te aanvaarden, is nog niet duidelijk. “Maar mogelijk zal zijn eigen gsm al volstaan”, klinkt het bij Michel Vermaerke. Het initiatief kadert bij Febelfin trouwens in een groter plan dat al in 2009 afgetrapt werd, om tegen 2015 tot 2 miljard elektronische betalingen te komen.

Alternatief voor Proton

Het nieuwe betalingssysteem zal meteen een belangrijk alternatief zijn voor het weinig populaire Proton. Het gebruik van Proton zakte dit jaar verder weg met 14 procent. “Het doel is om een alternatief te vinden voor Proton in de ‘low value payments'”, zei Dirk De Cock, ceo van Atos Worldline België, vorig jaar al aan Data News. Als de gesprekken goed aflopen, zou die wens dit jaar weleens kunnen uitkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content