Open data-immosite Realo bereikt miljoen bezoekers per maand

. © BELGA
Pieterjan Van Leemputten

De pas gelanceerde immosite Realo.be heeft zijn opstart niet gemist. Een half jaar na de lancering in beta telt de site een miljoen sessies per maand.

Realo wil zich onderscheiden door het oplijsten van panden te combineren met gegevens afkomstig van open databronnen. Dat maakt dat de site de waarde van een huis beter kan inschatten. Zo zal een identiek huis in een andere wijk een andere geschatte waarde meekrijgen.

Dat lijkt aan te slaan. “Onze bezoekers zijn op twee maanden tijd verdubbeld”, zegt Anthony Bosschem, Technology Evangelist bij Realo, aan Data News. “In november zaten we rond 500.000 sessies per maand, vandaag (28 januari) staat de teller op een miljoen.” Het gaat daarbij voor alle duidelijkheid om sessies, niet om unieke bezoekers.

In totaal vermeldt de site 5,5 miljoen panden. Realo haalt zijn aanbod via verkopers en makelaars, maar dat cijfer is inclusief de pagina’s van panden die niet te koop zijn. Dat is weliswaar zonder eigen foto’s en input van de eigenaar, maar het schetst wel een beeld op basis van publieke data zoals info over de buurt, een koppeling met Google Street View ect…

Prijzen schatten

Naast een stevige focus op usability wil Realo vooral sterk staan met zijn schattingstool. “Die worden op meer dan vijftig factoren berekend en vandaag wijkt die gemiddeld 8,84 procent af vande prijs waarop het te koop wordt gezet”, zegt Bosschem. “Daar zijn we al heel tevreden mee, maar we hopen dat nog preciezer te krijgen.” Het afgelopen jaar zijn er zo 170.000 schattingen gemaakt. In totaal analyseert de site 20.322 buurten.

Realo.be lanceerde deze zomer in beta en is sinds dit najaar actief. De site is voor 50 procent in handen van de Realo Group, een startup van onder meer Netlog-oprichters Lorenz Bogaert en Toon Coppens. De andere helft is in handen van De Persgroep. Sinds begin dit jaar leidt Stephan Vermeiren de Belgische site. Al gaat de historiek langer terug “We hebben hier twee jaar aan gebouwd, zegt Bosschem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content