Open source in de koelkast bij De Post

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Een jaar geleden startte De Post twee projecten waarin open source een belangrijke rol moest gaan spelen. Beide projecten liggen nu ergens in de koelkast.

Een jaar geleden startte De Post twee projecten waarin open source een belangrijke rol moest gaan spelen. Beide projecten liggen nu ergens in de koelkast.

Uit kostenoverwegingen en met het oog op meer openheid was er toen sprake van de geleidelijke uitrol van OpenOffice om tot een gemengde desktopomgeving (Windows/Linux) te komen. Zonder daarom Windows buiten te kieperen wilde De Post zich toch meer op open source richten.

“Technisch was er niks aan de hand”, benadrukt Olivier Van der Brempt die een klein jaar geleden de fakkel van ict-directeur overnam. “We hebben genoeg tests en proefprojecten laten lopen om aan te tonen dat het technisch haalbaar is, maar de business case was onvoldoende positief om de lancering van die projecten te rechtvaardigen. Ze hielden bepaalde risico’s zoals allerlei ongemakken voor de gebruikers en er dreigde ook teveel aandacht te gaan naar zo’n grootschalige uitrol… Een dergelijk project lanceren in een naakte omgeving is één, maar wanneer je dat doet in een omgeving die zwaar gedomineerd wordt door Windows, dan botst de uitrol van open sourcetechnologieën over het hele park absoluut op grenzen. Wij hadden dus twee platformen moeten handhaven. Dat is complexer, gewaagder én duurder. Sommige effecten bleken onderschat te zijn. Een migratie naar open source blijft niet beperkt tot Windows of Office: er is ook nog het hele Microsoft-ecosysteem met SharePoint, Outlook, Internet Explorer, … Alles moet grondig bekeken worden. Zo kwamen we tot de conclusie dat de business case onvoldoende positief was. Het leek ons niet verstandig om die kwestie te tackelen op een moment dat er nog heel wat andere katten te geselen vielen.”

Er speelden ook andere overwegingen, met name aan gebruikerszijde. “Het is niet zo eenvoudig om aan die kant instemming te vinden voor dit soort migratieproject. En als je in twee omgevingen tegelijk moet werken, ligt de moeilijkheidsperceptie altijd nog een graadje hoger.”

Het lagere kostenplaatje was hoe dan ook een basisargument voor de opensourceplannen. Wordt dat besparingsaspect dan mee in de koelkast gestopt? Olivier Van der Brempt: “Dankzij een beter aangepast beheer van de Windows-licenties hebben we op vrij eenvoudige wijze kunnen snoeien in de kosten. Daarmee komen we voor een stuk tegemoet aan de doelstelling van de initiële business case.”

De Post plooit zich dus terug op Windows. Voorlopig, althans. Er werd nog niets beslist omtrent een migratie naar een recentere dan de momenteel nog ruim verspreide Windows 2000. De analyse loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content