“Open VLD hypothekeert verdere innovatie eID”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De N-VA is niet te spreken over het in de commissie goedgekeurde voorstel van Open VLD om de geldigheidsduur van de elektronische identiteitskaarten op te trekken van vijf naar tien jaar.

De N-VA is niet te spreken over het in de commissie goedgekeurde voorstel van Open VLD om de geldigheidsduur van de elektronische identiteitskaarten op te trekken van vijf naar tien jaar.

“Zo bevriezen we de technologie voor tien jaar en maken we het minder interessant om applicaties te ontwikkelen op basis van de allernieuwste technieken. België raakt zijn pioniersrol kwijt als het gaat om innovatie in de digitale identiteitskaarten, zegt Kamerlid en it-specialist Peter Dedecker van de N-VA.

“België was het eerste land dat een elektronische identiteitskaart, en een hieraan gekoppelde beveiligde toegang tot e-government toepassingen invoerde”, klinkt het. “Andere Europese landen volgden het voorbeeld, maar vandaag gooit Open VLD deze positie te grabbel voor een dogma van vereenvoudiging die er geen is.”

“Tal van mogelijkheden voor vernieuwing en nieuwe, structurele lastenverlagingen, zoals de integratie van het treinabonnement in nieuwe contactloze identiteitskaarten, worden gehypothekeerd, met als enige voordeel voor de burger dat hij maar om de tien in plaats van om de vijf jaar naar het gemeentehuis moet”, zegt Dedecker. “Als ik een jaarlijks bezoekje aan de NMBS-loketten kan uitsparen, dan weet ik wat gekozen”.

Duurder in plaats van goedkoper

Ook financieel is dit geen goede zaak, zegt het Kamerlid. “De kosten om toepassingen langer compatibel te houden, de hogere veiligheidsrisico’s, de duurdere kaarten en de geringe basis voor de afschrijving van vaste kosten, maken de factuur een stuk duurder.”

“Of dit op korte termijn een lastenverlaging is, is twijfelachtig. Niemand kan garanderen dat de identiteitskaarten een langere levensduur aankunnen, waardoor velen alsnog vervroegd zullen moeten worden vervangen. Bovendien is het om veiligheidsredenen aan te raden dat na vijf jaar nieuwe certificaten op de kaart geïnstalleerd worden: daarvoor moet de kaart niet vervangen worden, maar moet de burger alsnog naar het gemeentehuis.”

“Open VLD gooit een van de weinig Belgische troeven, een goede positie inzake innovatie in digitale identiteitskaarten, te grabbel voor een lastenverlaging die er geen is en andere lastenverlagingen in de toekomst hypothekeert,” besluit Dedecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content