Operator moet overstap consument binnen vaste telecommarkt regelen

© iStock

Het moet veel eenvoudiger worden in de toekomst van vaste telecomoperator te veranderen. Bedoeling is dat de operatoren zelf de overstap volledig zelf voor hun rekening nemen, net zoals dat nu al het geval is bij mobiele telecomoperatoren.

De ministerraad heeft daarvoor vrijdag twee besluiten goedgekeurd. “Veranderen van operator kan best de moeite lonen, tot 240 euro per jaar, maar vaak staan praktische moeilijkheden wat in de weg”, zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld).

De zogenaamde “easy switch” houdt volgens De Croo in dat de nieuwe leverancier van internet en/of digitale televisie het ganse overstapproces – de administratieve en technische kant – op zich neemt en dat daarbij geen onderbreking in de dienstverlening optreedt.

Vandaag wordt liefst 83 procent van alle internetabonnementen in een bundel verkocht, maar stappen relatief weinig mensen over van telecomoperator. Slechts 42 procent van de abonnees die een bundel van telecomdiensten hebben, is ooit van operator veranderd in België, tegenover 57 procent als Europees gemiddelde.

Concreet voorzien de wetteksten dat de abonnee zijn nieuwe operator een mandaat geeft om het hele proces af te handelen. De oude en nieuwe operatoren die betrokken zijn bij de overstap zullen hun acties op elkaar moeten afstemmen. Het ontwerp regelt ook het bezoek van de technicus dat nodig is voor sommige installaties en verplicht de operator minstens een slot van een halve dag voor te stellen zodat de klant niet een hele dag moet thuis blijven voor een installatiebezoek.

Ook schrijven de nieuwe regels voor dat de operatoren de kwaliteit en toegankelijkheid van informatie die ze op hun website ter beschikking stellen van de klanten, moeten verbeteren zodat de consument voldoende geïnformeerd wordt over wat er bij een verandering komt kijken. Betere informatie moet de drempel verlagen om te veranderen.

De regeling gaat in vanaf 1 juli 2017. Die termijn is nodig om de operatoren de tijd te geven een systeem op poten te zetten. Volgens de minister houdt de ingreep een belangrijk element om meer concurrentie en lagere prijzen binnen de markt mogelijk te maken. # [Belga/KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content