Opgelet voor sinterklaascadeaus die persoonlijke gegevens doorsturen

Deze robothond stuurt volgens Test Aankoop persoonlijke gegevens door naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzamelen van online data. © WowWee

Test Aankoop onderzocht zeven speelgoedrobots. Twee daarvan sturen persoonlijke gegevens naar een bedrijf dat online data verzamelt. Uit voorzorg raadt de consumentenorganisatie de aankoop van de twee robots af.

.

‘Interconnected toys’ zijn in maar lang niet altijd veilig. Een jaar geleden kloeg de consumentenorganisatie over de gevaren van de My Friend Cayla-pop en de robot ‘I-Que’. Dat speelgoed bevat microfoontjes en spraakherkenningstechnologie waardoor mensen met slechte bedoelingen – met behulp van bluetooth, een internetconnectie en een app – via de pop met het kind kunnen communiceren.

Nu onderzocht de verbruikersorganisatie zeven robots voor kinderen. Twee robots – de ‘Sphero BB-8’ uit Star Wars en de robothond ‘WowWee Chip’ – sturen persoonlijke gegevens en de identiteit van de smartphone of tablet waarmee ze bestuurd worden naar het bedrijf Flurry, zonder medeweten van en zonder meerwaarde voor de gebruiker, aldus Test Aankoop. “De ‘WowWee Chip’ is zelfs zonder code-opgave te besturen via bluetooth. Dat wil zeggen dat een buurman in theorie de controle op de hond zou kunnen overnemen.”

Geen duidelijke wetgeving

Met Sinterklaas en de eindejaarsfeesten in het vizier, waarschuwt Test Aankoop voor speelgoed dat de privacy van de consument in het gedrang brengt. De consumentenorganisatie beveelt ouders die zo’n speelgoed willen aankopen aan om zich goed te informeren en er zich bewust van te zijn dat er momenteel nog geen duidelijke wetgeving is om dergelijke apparaten te kaderen qua veiligheid en qua bescherming van het privéleven.

Partner Content