Opgelet voor valse Microsoft-medewerkers

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De politie waarschuwt voor oplichters die zich uitgeven voor Microsoft-medewerkers. Dinsdagochtend werd nog een dame uit Heverlee het slachtoffer van de oplichters.

Het is opnieuw opletten geblazen voor telefonische oplichters die zich uitgeven als medewerkers van het softwarebedrijf Microsoft. Dat meldt de Leuvense politie die het voorbeeld aanhaalt van een 64-jarige dame uit Heverlee die dinsdag nog het slachtoffer werd.

De vrouw in kwestie kreeg telefoon van een Engelstalige dame die haar meldde dat er een probleem was met haar computer en dat deze moest ingeschakeld worden. Nadat de vrouw dit weigerde, kreeg ze enkele uren later opnieuw telefoon. De man sprak eveneens Engels, gaf zich uit voor een Microsoft-medewerker en overtuigde haar dat ze schadelijke software op haar computer had. Ze werd een reparatie op afstand beloofd samen met levenslange anti-virusbeveiliging.

Nadat de vrouw de man vanop afstand toegang gaf tot haar computer, bleek er plots toch een kost van 350 euro aan vast te zitten die de vrouw via pc-banking overboekte naar een onbekend rekeningnummer. Pure oplichting dus, waarbij de bende niet aan zijn proefstuk toe is. In het ganse land worden momenteel zulke feiten geregistreerd, meldt de politie van Leuven in een bericht dat ook op Twitter geplaatst werd.

De politie vraagt met aandrang om nooit in te gaan op deze vragen en zeker geen persoonlijke gegevens via de telefoon door te geven. Wie toch slachtoffer werd, doet best zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie en neemt contact op met de bank.

Het is overigens niet de eerste keer dat de naam van Microsoft gebruikt wordt in pogingen tot oplichting. Zo duiken ook regelmatig frauduleuze e-mails op waarin ontvangers zogezegd de Microsoft-loterij gewonnen hebben of waarin valse beveiligingsupdates voor Windows verspreid worden. Het bedrijf heeft een aparte webpagina in het leven geroepen waarin gebruikers meer info vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content