Oracle krijgt tegenwind van computerwetenschappers

Pieterjan Van Leemputten

32 computerwetenschappers mengen zich in de rechtszaak tussen Google en Oracle. Volgens hen vallen API’s niet onder het auteursrecht.

32 computerwetenschappers mengen zich in de rechtszaak tussen Google en Oracle. Volgens hen vallen API’s niet onder het auteursrecht.

Oracle en Google zitten al geruime tijd in een rechtszaak over het gebruik van Java API’s. Google gebruikt deze in Android en is van oordeel dat ze niet onder het auteursrecht vallen. Oracle, dat Java-ontwikkelaar Sun Microsystems in 2010 overnam, vindt van wel en eiste daarom een miljard dollar van Google voor inbreuken.

De rechter gaf Google eind mei 2012 gelijk maar Oracle ging in beroep. In dat beroep mengen nu ook 32 wetenschappers zich, samen met de Electronic Frontier Foundation. Onder meer Ms-Dos auteur Tim Paterson en Arpanet-ontwikkelaar Larry Roberts zetten hun naam onder de brief.

Concreet stellen de wetenschappers dat API’s niet onder het auteursrecht vallen omdat het om specificaties gaat. Bovendien is de vrijheid om bestaande API’s te hergebruiken de sleutel tot innovatie.

“De vrijheid om bestaande API’s opnieuw te implementeren en uit te breiden, is de sleutel tot concurrentie en vooruitgang in het computerdomein, zowel in harware als software,” staat te lezen in de brief.

In de tekst wordt de vergelijking gemaakt met IBM’s BIOS. Onder meer Compaq herbruikte de specificaties en het concept. Daarbij werd de letterlijke broncode niet gekopieerd, maar werden wel dezelfde functionaliteiten ingebouwd wat de deur opende voor goedkopere pc’s van verschillende merken.

Een ander argument om de Java API’s niet exclusief voor Oracle en de licentienemers voor te houden is om oude systemen en software nog in leven te kunnen houden. Dit lang nadat de originele ontwikkelaar ermee gestopt is, of failliet is gegaan.