Oracle start patentzaak tegen Google

© Wikimedia Commons
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Oracle beschuldigt Google er van dat het onrechtmatig Java-code gebruikt heeft.

Softwarebouwer Oracle beschuldigt Google er van dat het voor de ontwikkeling van het Android-softwareplatform onrechtmatig gebruik gemaakt heeft van Java-code. Oracle heeft alvast een rechtszaak in Californië opgestart waarin het eist dat Google onmiddellijk stopt met het gebruik van de bewuste Java-code.

In een korte verklaring geeft Oracle-woordvoerdster Karen Tillman aan dat Google “bewust, rechtstreeks én herhaaldelijk inbreuk gepleegd heeft op het intellectuele eigendom van Java.” In het licht hiervan wil Oracle “via de rechtszaak de nodige oplossingen zoeken.” Concreet vraagt Oracle dat Google het gebruik van de technologie stopzet en eist het een schadevergoeding.

Oracle kreeg zoals bekend Java in handen na de overname van Sun in 2009 die in januari van dit jaar afgerond werd. De ontwikkeling van Android werd dus opgestart voor de overname. De overname gaf Oracle de volledige rechten over het ‘intellectual property’ van Java en de implementatie ervan.

Java was aandachtspunt bij overname

Overigens was precies de ontwikkeltaal Java een van de specifieke punten die de Europese Commissie nauw bekeken heeft vooraleer het goedkeuring gaf voor de overname. De Commissie concludeerde in januari dat Oracle waarschijnlijk niet gauw de toegang van concurrenten tot intellectuele eigendomsrechten van Java zou beperken, gezien het Java Community Process (JCP), dat zowat de hele sector bij de ontwikkeling van Java betrekt. Oracle zou er met andere woorden in dit geval geen baat bij hebben om concurrenten stokken in de wielen te steken.

Google-ceo Eric Schmidt verkondigde een week geleden nog trots dat iedere dag zo’n 200.000 smarthphones met het Android-besturingssysteem verkocht werden. Als de huidige groei aanhoudt, zou Android het iOS van Apple in 2012 inhalen als meestgebruikte besturingssysteem op smartphone, berekende marktonderzoeksbureau iSuppli daarop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content