Oracle stormt naar cloud

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Oracle Open World startte meteen in de wolken, met vier aankondigingen van Larry Ellison.

Oracle Open World startte meteen in de wolken, met vier aankondigingen van Larry Ellison.

In een San Francisco dat meer dan ooit door Oracle Open World en JavaOne is ingepalmd, ging Oracle’s Larry Ellison meteen stevig van start met vier aankondigingen, in casu de uitbreiding van Oracle’s Cloud aanbod naar IAAS, de introductie van een Oracle Private Cloud, versie 12c van Oracle rdbms en de derde generatie van de Exadata machines.

Na vorig jaar “twee tiers van cloud computing te hebben aangekondigd,” aldus Ellison, “zijn Saas en Paas niet voldoende als alternatief voor ‘on premise’ systemen.” Daarom biedt Oracle nu ook infrastructuur aan als Iaas, met eigen OS, VM, opslag – dat alles op de Exa-systemen en Superclusters.” Daarmee bevestigt Oracle dat het bedrijf “al op de drie tiers actief was, met software, platformproducten, en sinds de overname van Sun ook infrastructuur.”

Wie evenwel om welke reden dan ook niet met infrastructuur buitenshuis wil of mag werken, biedt Oracle voortaan ook Oracle Private Cloud aan, waarbij Oracle de infrstructuur bezit, beheert, updates en de klant voor het gebruik betaalt, zowel van eventuele Oracle toepassingen als van eigen software. “Een bedrijf kan zo toepassingen ontwikkelen en testen in de (publiek) Oracle cloud, maar die toch on premise in een Oracle private cloud draaien.”

Multitenancy database Niet alleen wees Larry Ellison erop dat zijn Netsuite Saas-bedrijf zes maanden eerder dan Salesforce.com het daglicht zag, maar dat die bedrijven uit noodzaak zelf voor multi-tenancy voorzieningen op toepassingsniveau moesten zorgen. Volgend jaar zal Oracle 12c – de nieuwste versie van het database systeem – voorzien zijn in beveiligde multi-tenancy omgevingen (voor ongewijzigde toepassingen). Hiervoor wordt een beroep gedaan op een ‘container database’, waarin verschillende databeses kunnen worden geplugd. Dat moet resulteren “in zes maal minder database hardware resources een vijf maal meer scalability,” aldus Ellison. De versie 12c komt in 2013 beschikbaar.

Nog een stap verder ging Ellison met de aankondiging van de derde versie van de Exadata systemen – de Exadata X3 ‘database in-mamory machine’. Voorzien van 26TB aan Dram en Flash geheugen, kan het systeem dank zij compressie tot 220 TB aan data in geheugen houden. Omdat zowel reads als write naar flash gebeuren, haalt het systeem respectievelijk tot 1,5 en 1 miljoen read en write i/o’s per seconde. Bovendien is nu ook een 1/8 rack uitvoering Exadata systeem beschikbaar, met een instapprijs van minder dan 200.000 dollar.

Zoals steeds nam Oracle’s Larry Ellison geen blad voor de mond als hij vergelijkingen maakte met andere bedrijven. Zo klopte zijn Netsuite niet alleen Salesforce.com naar de markt, maar tevens overklast de nieuwe Exadata X3 ruimschoots systemen van zowel EMC ( de VMAX 40K opslagsystemen) als IBM (IBM P780 + DS8800 met Flash).

Maar het kan soms ook subtieler dan een vermelding tijdens een presentatie. Zo bleek rond een kiosk met een reclame van Salesforce.com bij het Moscone center, allicht geheel per toeval, een rij bloembakken voor de naam te zijn geplaatst…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content