Overheid maakt 450.000 euro vrij voor ICIS

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Vlaamse overheid heeft ICIS op gang getrokken. Via het innovatief aanbestedingstraject wordt een eerste 450.000 euro in het project gepompt.

De Vlaamse overheid heeft het ICIS-project op gang getrokken. Via het innovatief aanbestedingstraject wordt een eerste 450.000 euro in het project gepompt.

Nog voor de zomer stelden Vlaams minister van Media en Innovatie, Ingrid Lieten, en Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege, het ICIS-project voor op een studiedag over vrijetijdstips op maat. ICIS – wat staat voor Infrastructuur & Cultuur Informatie Systeem’ – moet de belangrijkste informatiebronnen over cultuur en vrije tijd in Vlaanderen met elkaar verbinden en koppelen aan persoonlijke smaakvoorkeuren.

Het project wordt gegund via het beleidsinstrument ‘Innovatief Aanbesteden’ waarmee eerder ook al het Vlaamse e-boekplatform opgericht werd. Cultuurnet heeft nu die procedure helemaal op gang getrokken. Concreet worden geïnteresseerde partijen opgeroepen om deel te nemen aan een innovatieplatform dat marktverkennend moet werken. “De verwachting is dat er na enkele meetings al snel consortia uit de bus komen”, legt Christophe Veys uit, programmacoördinator van het IWT-Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden.

Ingewikkeld kluwen

Voor het maken van 1 à 2 prototypes is een budget vrijgemaakt van 450.000 euro. Het gaat om cofinanciering dus geïnteresseerde privépartijen zullen zelf ook een duit in het zakje moeten doen. Na finalisatie van de prototypes wordt een traditionele aanbesteding met lastenboek opgestart. “Door het voortraject hopen we innovatie te kunnen stimuleren en tot betere oplossingen voor ingewikkelde uitdagingen te komen”, voegt Veys daar nog aan toe.

De uitdaging is inderdaad niet mis, want de verschillende informatiebronnen die gekoppeld moeten worden zijn nu nog bijzonder verscheiden, zowel wat inhoud als onderliggende technologie betreft. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle bronnen te integreren – van tijdelijke evenementen tot permanente collecties, van historische monumenten tot ecologisch waardevolle landschappen, van artistieke experimenten tot populaire sportmanifestaties – en er een real-time ‘recommender engine’ rond te bouwen. Die moet op elk moment raadpleegbaar zijn via smartphones, pc’s, kiosken in het straatbeeld.

Semantische technologie

Het project zal dus uit heel wat modules bestaan. Om te beginnen uiteraard een middleware om de event- en infrastructuurdatabases met een profielendatabank te koppelen. Maar vervolgens zijn er ook aanbevelingsalgoritmen nodig, net als een verrijkingslaag en een presentatielaag. We spreken dus ook over heel gespecialiseerde semantische zoektechnologie, metadata en linked open data. Het innovatieplatform wordt opgericht voor maximaal zes maand. Nadien moet er meer duidelijkheid komen over wat het definitieve kostenplaatje zal worden. Maar vast staat dat het om een veelvoud gaat van de 450.000 euro die nu vrijgemaakt werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content