Overheid maakt websites maar langzaam toegankelijk voor mensen met een beperking

© iStock
Pieterjan Van Leemputten

Er is ambitie om websites van de overheid en overheidsbedrijven toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar veel haast zit er niet bij.

Nog geen 15 procent van de Belgische websites is vlot bereikbaar voor mensen met een handicap, blijkt uit de toegankelijkheidsmonitor van Anysurfer. Ook de overheid hinkt daarin achterop, al is er wel ambitie.

Zo blijkt uit een parlementaire vraag van Federaal Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) aan Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo dat de lastenboeken van Fedict vandaag al vragen dat websites de richtlijnen van Anysurfer volgen. Daar wordt er ook in het ict-overleg met andere overheidsdiensten toe opgeroepen.

Europa

Daar tegenover staat dat er op federaal niveau geen uniform beleid is om alle sites van de overheid volledig toegankelijk te maken, al steunt De Croo wel de (toekomstige) Europese wetgeving hierrond. Zo nam het Europees Parlement in februari 2014 een ontwerprichtlijn aan die in november 2014 werd goedgekeurd door de Europese Raad. Wel is het nog wachten tot het parlement en de raad het eens zijn over de technische aspecten. Nadien hebben de EU-lidstaten drie jaar om dat in praktijk te brengen.

België

Paralel ligt er een Belgisch wetsvoorstel klaar van CD&V’ers Roel Deseyn, Jef Van den bergh en Nathalie Muylle die websites van overheidsinstanties verplicht toegankelijk te zijn voor personen met een visuele, auditieve of motorische handicap. Enige uitzondering is als de organisatie in kwestie een grondige reden heeft om dat niet te doen. Het voorstel in kwestie werd in februari 2014 ingediend, maar is nog niet gestemd.

Elders

Ter vergelijking: Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië hebben dergelijke toegankelijkheidsrichtlijnen al wel wettelijk verplicht. Ook in de VS zijn bedrijven die aan de overheid diensten leveren verplicht om toegankelijk te zijn. In België wil men het volgen van de AnySurfer-richtlijnen wel aanmoedigen, maar het blijft vooralsnog wachten tot een Belgische of Europese wet overheidswebsites daartoe verplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content