Overheid of overhead?

Het wordt dringend tijd dat de overheid meer investeert in it-ontwikkelingen en het ambtenarenapparaat terugdringt.

Het wordt dringend tijd dat de overheid meer investeert in it-ontwikkelingen en het ambtenarenapparaat terugdringt.

De overheid investeert maar een tiende van wat de banken aan it-projecten uitgeven. Zegt minister van economie en ict Vincent Van Quickenborne. Terecht, denk ik. Dat aantal ambtenaren, dat loopt wel los. Vier op de tien, zowel federaal als in Vlaanderen, gaat de komende zes jaar met pensioen. Zegt Selor, verantwoordelijk voor de rekrutering bij de overheid.

Het begint pas te schemeren als je de vraagt stelt hoeveel it’ers er nu precies binnen de diverse federale overheidsinstellingen aan de slag zijn. ‘Geen idee’, klinkt het bij de FOD personeel en organisatie, ‘vraag het eens aan Fedict, die zullen het wel weten zeker?’ En wat had je gedacht, bij Fedict kaatsen ze de bal terug met een fronsende vooruitgeschoven onderlip. Nou nog mooier, de overheid weet niet hoeveel it’ers ze nu eigenlijk in dienst heeft? Tientallen telefoontjes later zijn we nog niet wijzer geworden. Er blijven alleen vraagtekens over. Soms zelf cijfers die elkaar ronduit tegenspreken.

Als een onderneming, ook al is het de overheid, niet weet hoeveel it’ers ze kan inzetten, hoe kan ze dan inschatten of ze een it-project al dan niet aankan? Het is alsof een bouwbedrijf niet weet hoeveel metsers het in huis heeft. Overheid of overhead? Geen idee dus als het over de it-afdeling gaat.

In haar jaarverslag schrijft de FOD Personeel en Organisatie dat het ‘een illusie is om een reserve aan te leggen voor eventuele it-vacatures in de toekomst’. Lachen dus, grimlachen. Van de 1.567 inschrijvingen voor 84 it-profielen waren er 656 aanwezig op de eerste proef. 126 slaagden. 17 zijn effectief in dienst gegaan. Eén procent dus. Hoeveel dossiers gelezen, hoeveel cv’s doorgenomen, hoeveel tijd verloren? Van overhead gesproken…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content