Overheidscloud in de koelkast

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het project loopt zeker meer dan een jaar vertraging op.

“In de koelkast, maar niet in de diepvries”, zo omschrijft Fedict-cto Peter Strickx de toestand van de aanbesteding voor een echte ‘g-cloud’ (government cloud). Het project loopt zeker meer dan een jaar vertraging op.

Een jaar geleden liet Strickx al een ballonnetje op over die cloudplannen van Fedict. Dit voorjaar werd de request for information (rfi) uitgestuurd. “We zoeken naar een integrator die in de nodige datacenterinfrastructuur – virtuele servers – kan voorzien, waarnaar de federale overheidsdiensten via een ‘selfserviceportaal’ vrijblijvend kunnen uitwijken volgens een ‘pay per use’-model”, klonk het toen. Die g-cloud moet een hybride combinatie zijn van de bestaande (geconsolideerde) datacenters van de federale overheid en ‘public cloud’-diensten (à la Amazon). “Voor de gebruikers mag het niet meer uitmaken of hun diensten op Unix-servers of pakweg Playstation 3’s draaien. Dat moet volledig transparant worden”, stelde Strickx.

Die rfi-procedure is afgerond, zo weet de Fedict-topman ons nu te vertellen. “We kregen informatie van 19 firma’s: een mooi allegaartje van integratoren en grote hardware- en softwarefabrikanten. Het merendeel waren ‘usual suspects’, maar we zagen ook enkele verrassende bedrijven.” In maart klonk het nog dat, als alles volgens schema zou verlopen, in oktober de aanbesteding zou kunnen gegund worden. Dat zou dan al een jaar later dan verhoopt geweest zijn.

Die planning is echter alweer voor de vuilnisbak. De aanbesteding zelf is wel klaar en ligt op het kabinet Bogaert, maar wordt nog niet uitgestuurd. Met de gebruikelijke reden: centen. Het project zal naar schatting 15 à 20 miljoen euro kosten. “Er wordt gewacht tot de volgende begrotingsdiscussie, die ten vroegste in de tweede helft van oktober zal plaatsvinden”, weet Strickx. In het beste geval zal de aanbesteding binnen dit en zes maanden gegund kunnen worden, zodat de overheidscloud ten vroegste tegen juli 2014 in productie is.

Strickx panikeert niet, maar vindt de situatie verre van optimaal. “Het is weer een extra uitdaging om onze dienstverlening op niveau te houden. Bovendien moeten we de komende maanden weer investeringen zitten doen in oude architectuur. Dat zijn investeringen op het sterfbed. We missen zo een opportuniteit om als overheid ‘lean’ te zijn. Maar zoals gewoonlijk lossen we het hier wel op.” En wat als er binnen zes maanden nog niks beslist is rond de g-cloud? “Dan zitten we echt wel met andere problemen. Maar die ‘wat als’ is nu nog niet aan de orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content