Panasonic maakt rekbare elektronica

29/12/15 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:56

Bron: Datanews

Panasonic heeft een niet-geleidende dunne film ontwikkeld die kan dienen als drager voor elektronische circuits. Bijzonderheid is, dat de film sterk uitgerekt kan worden en daarna weer terugkomt in zijn oorspronkelijke vorm. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende elektroden.

Panasonic maakt rekbare elektronica

Zo ziet de rekbare elektronica van Panasonic er uit. © .

Met de nieuwe film, op basis van kunsthars, kunnen allerlei flexibele elektronische onderdelen worden gemaakt. Die onderdelen kunnen aan de buitenwereld worden gekoppeld door gebruik te maken van een eveneens nieuwe geleidende pasta.

Doorbraak

Het is wel vaker gelukt om flexibele dunne films te maken, maar niet eentje die na het uitrekken weer in de oorspronkelijke vorm terugspringt. De film kan bovendien gevouwen worden zonder dat dat van invloed is op de elektronische schakeling. Panasonic denkt er over om het nieuwe materiaal te gebruiken in slimme kleding, die is voorzien van allerlei sensoren.

Robots

Ook voor de elektronica in robots biedt de nieuwe film voordelen. De ontwerpers kunnen de robots flexibeler maken dan vroeger zonder bang te zijn voor scheuren in de elektronica. De nieuwe materialen zullen worden getoond op een speciale beurs in Tokyo. Dat is de Printed Wiring Boards Expo die van 13 tot en met 15 januari aanstaande wordt gehouden.

Bron: Automatiseringgids.

Lees meer over:

Onze partners