Pc-markt heeft opnieuw rampjaar achter de rug

13/01/16 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:36

Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt, dat de vraag naar pc's opnieuw aanzienlijk lager is geworden. In het vierde kwartaal daalde het verkoopaantal met 10,9 procent, de grootste daling die ooit is vastgesteld.

Pc-markt heeft opnieuw rampjaar achter de rug

In aantallen uitgedrukt betekent dit dat in het vierde kwartaal 71,9 miljoen systemen over de toonbank zijn gegaan. "En dat is inclusief de apparatuur die in de cadeaumaand december zijn verkocht", aldus IDC.

Vergelijkbaar beeld

De cijfers van IDC zijn dramatisch, maar ook andere bureaus zien een scherpe daling van de vraag. Gartner komt, met een andere telmethode, op een neergang van 8,3 procent in het vierde kwartaal. Beide bureaus vergelijken de markt met de situatie van een jaar geleden.

Oorzaken

Gebruikers hebben kennelijk minder belangstelling voor pc's, omdat ze ook prima uit de voeten kunnen met smartphones en tablets. Dit geldt voornamelijk voor de consumenten, de privé-gebruikers. In de zakelijke omgeving is de pc nog steeds het werkpaard bij uitstek. De onderzoekers stellen dat dat nog wel enige tijd zo zal blijven. Vooral nu bedrijven nieuwe hardware gaan kopen om hun werknemers met Windows 10 te laten werken.

Apple uitgezonderd

Alleen Apple zag de verkopen in het vierde kwartaal stijgen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Bij Apple was sprake van een groei van 6 procent. Acer bleek het het slechtst te hebben gedaan, met een daling van 18 procent.

Bron: Automatiseringgids

Lees meer over:

Onze partners