Pentagon voor autonome vliegtuigen, maar niet voor moordrobots
Geautomatiseerde vliegtuigen en andere autonome systemen zijn in ontwikkeling voor het Amerikaanse militaire arsenaal. Machines die doden zonder menselijke controle, zijn echter niet aan de orde, stelt het Pentagon. Wel is Washington ongerust dat vijandige landen geavanceerde wapensystemen wel autonoom zullen laten doden.
In een conferentie die de Amerikaanse krant Washington Post woensdag organiseerde, schetst de Amerikaanse viceminister van Defensie Robert Work een beeld over nieuwe wapens die de science fiction hebben verlaten en bijna realiteit zijn. F-16-gevechtsvliegtuigen die autonoom vliegen, satellieten die raketten ontwijken en vloten van schepen en onderzeeërs zonder bemanning, zijn in ontwikkeling door het Pentagon en de Amerikaanse defensie-industrie, aldus de nummer twee van het Pentagon.
Het Amerikaanse leger bouwde een troepenmacht uit die steunt op de vaardigheden van de soldaten om beslissingen te nemen, maar “autoritaire regimes” kunnen wapens die onafhankelijk handelen, aantrekkelijk vinden omdat zo de mogelijkheid om actie te ondernemen geconsolideerd wordt bij een handvol leiders, zei Work.
“We zullen geen dodelijke autoriteit aan een machine delegeren om een beslissing te nemen”, aldus Work. Dat zal enkel gebeuren “in zaken die sneller gaan dan de menselijke reactietijd, zoals in cyber- en elektronische oorlogsvoering”. Die positie zou kunnen veranderen, indien tegenstanders minder scrupules tonen, liet Work verstaan.
Onder de autonome wapens die de Amerikanen ontwikkelen, zit een F-16-gevechtsvliegtuig die zonder piloot zou vliegen en F-35-toestellen zou begeleiden tijdens missies. Het concept heet “Loyal Wingman”. Zo moeten toestellen van oudere generaties, zoals de F-16, een nieuw leven krijgen en samenwerken met bemande vliegtuigen van de nieuwste generatie (zoals de F-35). Work verwacht dergelijke autonome vliegtuigen aan de zijde van bemande jets te zien vliegen, nog voor voertuigen zonder bestuurders op de grond in dienst worden genomen.
De opkomst van autonome wapens verontrust meer en meer wetenschappers, de Verenigde Naties en mensenrechtenactivisten. In juli nog lanceerden duizenden onderzoekers en persoonlijkheden, zoals de beroemde Britse astrofysicus Stephen Hawking, een oproep om offensieve, autonome wapens te verbieden. Zij wezen op het gevaar voor fouten bij het kiezen van doelwitten en dat terroristen dergelijke wapens kunnen gebruiken. (Belga/WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier