Periodieke onthoudingsapp krijgt de schuld voor 37 ongewenste zwangerschappen

© Getty Images/iStockphoto

Een Zweeds ziekenhuis beweert dat minstens 37 vrouwen die de app Natural Cycles hebben gebruikt toch zwanger zijn geworden. De app geeft op basis van lichaamstemperatuur dagelijks aan of een vrouw vruchtbaar is of niet.

Wereldwijd maken zo’n 700.000 koppels gebruik van ‘Natural Cycles’. Op basis van de lichtaamstemperatuur en ovulatietesten berekent de app de dagen waarop koppels beter voorbehoedsmiddelen gebruiken en de dagen waarop dat niet nodig is. Natural Cycles heeft een CE-markering en is dus goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie.

Nu signaleerde de abortuskliniek van het ziekenhuis Södersjukhuset in Stockholm tientallen gevallen waarin de app het liet afweten, met minstens 37 ongewenste zwangerschappen tot gevolg. Het ziekenhuis heeft de Zweedse autoriteit voor medische producten erover ingelicht.

Het bedrijf achter Natural Cycles heeft inmiddels een intern onderzoek ingesteld. “Geen enkel contraceptiemiddel is honderd procent effectief en ongewenste zwangerschappen zullen bij iedere methode een risico blijven. Natural Cycles heeft een Pearl Index van 7, wat een efficiëntie van 93 procent betekent”, reageerde het bedrijf op de Zweedse staatszender SVT.

Concreet wil dat zeggen dat als honderd vrouwen de app voor ongeveer een jaar gebruiken, er zeven zwanger zullen worden (of correcter: 7 zwangerschappen op 1200 menstruatiecycli). Dat is een factor tien groter dan bij gebruik van de pil of spiraaltje, maar een factor tien kleiner dan wanneer ze geen enkele vorm van anticonceptie zouden gebruiken. Die waarden gaan echter uit van correct gebruik, terwijl in de praktijk sommige mensen de methode fout zullen gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content