Personeel Brutélé in Brussel en Charleroi staakt

Het personeel van de Brussels-Waalse kabelbedrijf Brutélé staakt. Tecteo, het voormalige ALE, slorpt binnenkort Brutélé op en de werknemers zijn misnoegd over het uitblijven van een akkoord over de toekomst van het personeel.

Het personeel van de Brussels-Waalse kabelbedrijf Brutélé staakt. Tecteo, het voormalige ALE, slorpt binnenkort Brutélé op en de werknemers zijn misnoegd over het uitblijven van een akkoord over de toekomst van het personeel.

Bij de vestigingen van Brutélé in Brussel en Charleroi staken de 235 personeelsleden. De staking, die georganiseerd wordt door het gemeenschappelijk vakbondsfront, duurt minstens een week. Die situatie heeft volgens de bonden een onmiddellijk effect voor alle klanten, want zij worden telefonisch niet geholpen en ook de technici van de wachtdienst werken niet.

De intercommunale Brutélé biedt televisie, telefoon en internet aan via kabel en wordt op 1 juni gefuseerd met Tecteo. De voorbije maanden werden de overige Waalse intercommunales met kabelaanbod overgenomen door Tecteo, waardoor nu, naar het voorbeeld van Telenet in Vlaanderen, een grote Waalse speler ontstaat die ‘triple play’-diensten (telefonie, internet en televisie) aanbiedt.

Sinds begin dit jaar onderhandelen de vakbonden met de directie over de toekomst van het personeel. Dat gebeurt op basis van de eisenbundels van de 3 vakbonden. “De belangrijkste eis is de werkzekerheid na de fusie. Die kan enkel gewaarborgd worden via ‘statutarisatie’ of vaste benoeming van het personeel bij Brutélé. Op dit moment zijn 84 werknemers van de 230 vast benoemd. De onderhandelingen over alle eisen moeten afgerond zijn tegen eind mei, want nadien volgt de fusie met Tecteo”, legt Rudi De Coster van vakbond ACV uit.

Op woensdag 16 april werden de onderhandelingen volgens De Coster eenzijdig stilgelegd door de overheid. Het personeel stelde toen een ultimatum: tegen maandag moesten de werknemers duidelijkheid hebben via een getekende overeenkomst over de mondeling verworven onderhandelingspunten, aldus De Coster.

De vakbonden leggen 5 eisen op tafel: de statutarisatie van 30 personeelsleden, 43 tijdelijke contracten moeten omgezet worden in vaste, de uitzendkrachten die een weekcontract hebben sinds 1 jaar moeten een contract van 12 maanden krijgen, geen eenzijdige wijzigingen van tewerkstellingsplaats en het opzetten van een tweede pensioenpijler.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content