Peter Dedecker wil universele femtocel toelaten in België

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker © Belga
Pieterjan Van Leemputten

Bedrijven die hun indoor gsm-dekking willen verbeteren mogen vandaag geen versterker plaatsen die alle netwerken verbetert. N-VA kamerlid Peter Dedecker wil dat veranderen en dat kan ook de concurrentie op de zakelijke markt stimuleren.

Universele versterkers voor gsm-netwerken, ook wel femtocellen genoemd, bestaan maar zijn niet toegelaten in België. Dat blijkt uit een vraag van Dedecker aan minister van Telecommunicatie Alexander De Croo.

Dat wil zeggen dat een bedrijf dat zijn binnenhuisdekking wil verbeteren dat doorgaans maar voor één operator de investering doet. Vaak gaat het om de operator waar het bedrijf zelf klant is. Al blijft dat nadelig voor bezoekers of werknemers die de twee andere netwerken gebruiken.

Dedecker wil dat de wet in overleg met de operatoren wordt aangepast om universele versterkers mogelijk te maken. Dat heeft niet alleen als voordeel dat alle gebruikers een goed signaal hebben, maar ook dat bedrijven vlotter van operator kunnen wisselen omdat een aangekochte femtocel niet moet worden vervangen. Vandaag loopt er al een consultatie in de sector door het BIPT na een gelijkaardige vraag van Dedecker, maar daar is momenteel nog geen uitkomst van.

Goedkoper bouwen & verbouwen

Het probleem van indoor dekking is niet nieuw: naarmate gebouwen beter worden geïsoleerd, wordt het gsm-signaal slechter. Beltug, de vereniging van ICT beslissers kaart het probleem al enkele jaren aan. Zo moeten gebouwen met veel bezoekers verplicht een goede indoor dekking voor het Astrid-netwerk van de hulpdiensten voorzien, wat de kostprijs van een nieuwbouw of renovatie stevig kan verhogen.

Beltug stelde in een recente marktstudie vast dat de helft van de bedrijven problemen heeft met indoor dekking. 64 procent hiervan heeft een operatorafhankelijke oplossing. “Dit betekent dat de investeringen in indoor dekking een beperkende factor zijn als een bedrijf wil veranderen van mobiele operator”, zegt voorzitster Danielle Jacobs. Operatoronafhankelijke oplossingen zijn volgens Beltug te duur en enkel geschikt vor grote gebouwen.

Los van Astrid, maar wel gelinkt aan de universele femtocel wil Dedecker in een verder stadium samen met de gewesten ook dat architecten en bouwheren sensibiliseren, zodat zij meer rekening houden met zogenaamde passieve infrastructuur: kabelgoten, connectoren en aansluitpunten, zodat dergelijke versterkers zonder veel moeite kunnen worden geplaatst en vervangen. Ook Beltug volgt Dedecker in die sensibilisering, maar wijst er ook op interationale standaardisatie voor indoor dekking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content