Pfizer laat Watson zoeken naar de beste kankertherapie
Farmareus Pfizer gaat de kunstmatige intelligentie van IBM gebruiken voor immunotherapie. Daardoor kan er veel meer onderzoek sneller worden geanalyseerd.
De samenwerking tussen Pfizer en IBM rond Watson, zoals het AI-systeem heet, werd voorgesteld op de Forbes Healthcare Summit en volgt op een pilootproject dat het afgelopen anderhalf jaar liep.
Concreet gaat watson aan ‘drug hunting’ doen bij immunotherapie. Dat is een behandeling waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt ingezet om de kanker te bestrijden. Watson kan daarbij de duizenden pagina’s onderzoek veel sneller analyseren dan mensen zo relatief snel de beste behandeling suggereren.
IBM zet Watson graag in de kijker als krachtig werkpaard in de strijd tegen kanker. Maar ook andere technologiereuzen zoals Microsoft, Intel en Google geloven dat (hun) technologie kan bijdragen in de strijd.
Het gaat daarbij over het snel herkennen en associëren van afwijkingen, maar ook in het zoeken naar de juiste behandeling. Vaak gepaard met het verwerken van grote hoeveelheden medische literatuur die met behulp van de enorme hoeveelheid beschikbare rekenkracht wordt geanalyseerd waarop systemen voor kunstmatige intelligentie vervolgens aanbevelingen kunnen doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier