Politie vraagt bankgegevens nog op per fax en post

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De politie kijkt steeds meer bankrekeningen in van mogelijke criminelen en blokkeert ook almaar meer rekeningen. Alleen de manier waarop het onderzoek vandaag nog gevoerd moet worden, lijkt nog uit een ander tijdperk te stammen. Afgelopen jaar deed de centrale dienst van de federale politie 1648 opvragingen bij de banken, zo schrijft de krant De Tijd. Dat is 13 procent meer dan in 2010 en al 57 procent meer dan zes jaar geleden. Het voorbije jaar blokkeerde de politie ook een recordaantal rekeningen (162), liefst 58 procent meer dan het jaar voordien. Het probleem is dat de politie al zes jaar wacht op een computersysteem, ‘Profid’ genaamd, om de gegevens op te vragen bij de banken en te screenen.

De politie kijkt steeds meer bankrekeningen in van mogelijke criminelen en blokkeert ook almaar meer rekeningen. Alleen de manier waarop het onderzoek vandaag nog gevoerd moet worden, lijkt nog uit een ander tijdperk te stammen.

Afgelopen jaar deed de centrale dienst van de federale politie 1648 opvragingen bij de banken, zo schrijft de krant De Tijd. Dat is 13 procent meer dan in 2010 en al 57 procent meer dan zes jaar geleden. Het voorbije jaar blokkeerde de politie ook een recordaantal rekeningen (162), liefst 58 procent meer dan het jaar voordien.

Het probleem is dat de politie al zes jaar wacht op een computersysteem, ‘Profid’ genaamd, om de gegevens op te vragen bij de banken en te screenen. De ontwikkeling ervan kostte al 1,3 miljoen euro. Bij de politie klinkt het dat er momenteel intern getest wordt en dat er een grotere test gepland staat voor september.

Vragen worden daarom al jaren per fax gesteld. De bankgegevens worden meestal via de post opgestuurd naar de politie, luidt het bij sectorvereniging Febelfin. “Voor iedereen in onze sector is het duidelijk dat de vragen van de politiediensten heel zwaar, tijdrovend en duur zijn.” Ook de speurders zijn gefrustreerd over het uitblijven van het systeem.

Ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kijkt trouwens steeds meer rekeningen in. Door de versoepeling van het bankgeheim in juli 2011 keek de BBI het voorbije jaar 453 bankrekeningen in, tegenover 96 in 2010.

Bron: De Tijd/Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content