Politieke deblokkering voor 4G in Brussel in de maak

12/02/2013 - 10:52

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck wil telecomoperatoren een alternatief bieden voor de norm van 3 volt/meter, die de ontwikkeling van hun 4G-netwerken in Brussel in de weg staat. Dat schrijft L'Echo dinsdag.

Indien het initiatief van Huytebroeck faalt, zullen andere parlementsleden - ook binnen de meerderheid – naar een oplossing zoeken.

Twee weken geleden had Belgacom-ceo Didier Bellens fors uitgehaald naar de strenge gsm-normen in Brussel. Onze hoofdstad riskeerde door die normen de enige plaats in Europa te worden waar er geen 4G - de vierde generatie mobiel internet - zou zijn, klonk het toen.

Toen in 2007 de norm via een ordonnantie werd vastgelegd, gold binnen de toenmalige meerderheid vooral het voorzorgsprincipe. Sindsdien "buigen velen het hoofd voor de technische demonstraties van de operatoren die niet in staat zijn een technologie te ontwikkelen waar alle grote steden ter wereld massaal in investeren", zegt minister
Guy Vanhengel (Open Vld).

Ecolo en Groen zouden het minst enthousiast zijn over de kwestie. "Maar de ordonnantie ging uit van het parlement en een minuut politieke moed zou volstaan om een alternatieve meerderheid rond de zaak te zoeken. Alles kan erg snel gaan. Een deblokkering zou voor de zomer mogelijk zijn", stellen enkele niet nader genoemde bronnen.

“Het komt duidelijk Evelyne Huytebroeck toe een oplossing te zoeken die de gemoederen bedaart, net zoals het even duidelijk lijkt dat, indien er niets beweegt, parlementsleden noodzakelijkerwijze initiatieven zullen nemen", aldus cdH-minister Benoît Cerexhe.

UPDATE: Brussels minister van Leefmilieu Eve­lyne Huy­te­broeck (Ecolo) legt nog deze maand een voorstel op tafel dat het mogelijk moet maken een 4G-netwerk in Brussel te ontwikkelen. Eerst wil ze nog enkele "technische preciseringen" inwinnen.

Terwijl het ongeduld van de economische spelers groeit, bevestigt de minister aan Belga dat haar voorstel voor het einde van februari zal worden ingediend. Ze benadrukt niet te willen improviseren. Huytebroeck wil geen uitspraken doen over de datum waarop de technologie beschikbaar zal zijn. Dat hangt in de eerste plaats van de operatoren af,
luidt het. (Belga/MI)

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: ,

 

Reacties

Fien De Kuyper | 14 februari 2013

“Mensen hebben nood aan 4G”, oh pa-lease. Met mensen bedoelt men dan wellicht de technologiefetisjisten en smartphone-zombies onder ons. Stralingsnormen slecht voor het bedrijfsleven? Waar bedrijven in de eerste plaats nood aan hebben zijn mensen die zich goed voelen en die goed functioneren dankzij een goede nachtrust en optimale cognitieve vermogens. En net die zaken worden aangetast door de huidige stralingsoverlast, die onze aller zenuwstelsel onder serieuze spanning plaatst, haast letterlijk. De norm van 3 V/m is niet streng. Wetenschappers stellen 0,6 V/m voorop en in Frankrijk wordt daar al mee geëxperimenteerd. Als 4G niet compatibel is met de stralingsnormen, dan is deze technologie niet compatibel met de menselijke gezondheid en moet ze niet op de markt komen. Zo simpel is het toch? Meer info: www.beperkdestraling.org en www.stopumts.nl.

Ongepast?

Peter Van den broeck | 12 februari 2013

Mocht ze dat "Leefmilieu Brussel" nu eens opdoeken, dat alleen maar bezet wordt door politieke vriendjes, en zich door bekwame mensen laten bijstaan voor een degelijk technisch oordeel, dan stond Brussel al veel verder en zou Brussel véél geld dat het van Vlaanderen gekregen heeft, kunnen uitsparen.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan