Prijs rfid-tags nekt project bij Belgische Fruitveiling

Een jaar geleden berichtte Data News over een testproject met rfid-technologie bij de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden. Maar de prijs deed de Fruitveiling uiteindelijk toch afhaken.

Een jaar geleden berichtte Data News over een testproject met rfid-technologie bij de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden. Maar de prijs deed de Fruitveiling uiteindelijk toch afhaken.

De fruittelers wilden er graag een nieuwe oplossing voor de opvolging van de bewegingen van de paloksen, de plastic transportbakken waarin het transport van industriefruit plaatsvindt. Het gaat om fruit dat als grondstof dient voor bedrijven uit de voedingsindustrie. De controle zou het ‘verdwijnen’ van dure paloksen uitsluiten en tegelijk makkelijker informatie bieden rond de traceerbaarheid van het verhandelde fruit. Met het testproject wilde de BFV nagaan of het haalbaar was om rfid-technologie in de paloksen te integreren en zo een oplossing uit te werken ter vervanging van de klassieke opvolging met barcodescanning en papieren documenten. “De fruitsector is erg seizoensgebonden”, legde Marc Grauwels van de BFV ons vorig jaar uit. “Tijdens de seizoenspieken zetten we veel tijdelijke medewerkers in. Het is vrij complex om hen op korte tijd met de barcodescanners en de registratiesystemen te leren werken.” Door de registratie van de paloksen automatisch te laten verlopen op basis van rfid-technologie, wilde de BFV dat probleem omzeilen.

“We hebben inderdaad een reeks testen uitgevoerd, in samenwerking met Intermec en IBM”, zegt Marc Grauwels wanneer Data News hem een jaar later opnieuw contacteert. “De resultaten waren heel positief.” De testen gebeurden aan de hand van een rfid-leespoort aan de ingang van de terreinen van de BFV. De resultaten toonden aan dat het systeem vanop een afstand van vijf meter in één beweging vijfendertig paloksen kon registreren die zich onder een dekzeil op een rijdende vrachtwagen bevonden.

Ondanks de positieve testresultaten besliste de BFV de oplossing niet te implementeren. “De prijs van de tags vormde het struikelblok. Om tot een betrouwbare rfid-registratie te komen, moesten we in alle paloksen twee rfid-tags aanbrengen. De prijs van een tag schommelde toen tussen de drie en vijf euro.” Omdat er bij de BFV dertigduizend paloksen in omloop zijn, ging het om een te zware investering. Bovendien werkt de BFV op verschillende locaties – samen 41 hectare groot – die ze allemaal van rfid-infrastructuur zou moeten voorzien. “Intermec en IBM hebben niet echt gepusht om het project erdoor te krijgen, waarna het contact is verwaterd”, aldus nog Marc Grauwels. “Voorlopig blijven we verder werken met klassieke barcodescanning.”

Volgende week onderzoekt Data News of er nu eindelijk schot komt in het gebruik van rfid-technologie en welke de nieuwe toepassingsmogelijkheden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content