Prijsverlaging voor .eu-geschillenprocedure verlengd tot eind 2013

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

EURid gaat de tariefverlaging voor alternatieve geschillenbeslechting ook in 2013 doortrekken. Sinds 1 juli kan een .eu-domeinnaam die in de verkeerde handen is terecht gekomen, aangevochten worden voor de helft van de prijs.

EURid gaat de tariefverlaging voor alternatieve geschillenbeslechting ook in 2013 doortrekken. Sinds 1 juli kan een .eu-domeinnaam die in de verkeerde handen is terecht gekomen, aangevochten worden voor de helft van de prijs. Wanneer kwaadwillenden een domeinnaam registreren, of wanneer er een domein wordt aangevraagd dat zo hard lijkt op een ander dat er verwarring mogelijk is, kunnen die registraties worden aangevochten voor een rechtbank, of kan er een procedure voor alternatieve geschillenbeslechting (ADR of alternative dispute resolution) worden opgestart.

Dat laatste valt in de meeste gevallen te verkiezen, want het is vaak goedkoper, sneller en gemakkelijker dan een rechtszaak. ADR-procedures voor .eu worden behandeld door het Tsjechische Arbitragehof (CAC) in Praag. De uitspraken van dat hof zijn bindend, tenzij de verliezende partij binnen de 30 dagen tegen het verdict in beroep gaat bij een conventionele rechtbank. Wanneer een oordeel in het voordeel is van de klager, wordt de .eu-domeinnaam aan hem overgedragen.

.eu-beheerder EURid en het Tsjechische Arbitragehof hebben zojuist bekendgemaakt dat de halvering van de vergoeding voor de basisprocedure voor alternatieve geschillenbeslechting tot het einde van 2013 behouden zal blijven. Sinds de invoering van de prijsverlaging in juli 2012 zou het gemiddelde aantal maandelijks ingediende ADR-zaken met 80 procent gestegen zijn.

“De stijging lijkt erop te wijzen dat er een financiële barrière bestond die sommige partijen belette om hun rechten via een ADR-procedure te doen gelden,” zegt Petr Hostas, een lid van het Tsjechische Arbitragehof. “De verlaging van de barrière is met andere woorden een goede maatregel geweest, en heeft die partijen toegang gegeven tot de ADR-procedure.”

“Bij EURid willen we dat iedereen met een legitiem voorafgaand recht een .eu-registratie kan betwisten”, vult algemeen directeur Marc Van Wesemael van EURid aan. “Één van de manieren om dat te doen, is door het .eu ADR-proces beter betaalbaar en dus toegankelijker te maken.”

EURid ging in 2006 van start met de ADR-procedures. Sindsdien werden er een 1.000-tal disputen behandeld. Vorig jaar werden er 47 ADR-cases ingediend, en 42 beslissingen gepubliceerd. In 90 procent van de gevallen werd de klager in het gelijk gesteld door 1 of meerdere van de 136 experts uit 30 EU-landen. Het CAC werkt volledig digitaal. Dossiers kunnen worden ingediend en uitspraken gepubliceerd in alle 21 officiële laten van de EU.

In België heeft DNS.be (.be) in samenwerking met het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie Cepina procedures voor alternatieve geschillenberechting uitgewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content