Proba-V met Belgische soft in de ruimte

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Arianespace heeft de Proba-V satelliet met een Vega raket – met in beide ruimtetuigen software van Spacebel – gelanceerd.

De Proba-V is een compacte (1m3) satelliet van ca. 160kg die werd gebouwd onder leiding van QinetiQ Space. In dit bedrijf werd in 2005 het toenmalige Verhaert Space uit Kruibeke opgenomen, dat de Proba-satellieten ontwikkelde. Proba staat voor ‘Project for on-board autonomy’ en pionierde zo een type satelliet dat in hoge mate autonoom, los van grondcontrolesystemen, kan opereren.

Met de nieuwe Proba-V zal om de twee dagen de begroeiing op aarde in beeld worden gebracht, zowel met het oog op het monitoren van de landbouw, als de studie van klimaatverandering. Op die wijze vervult de satelliet één van de functies die voordien door grotere aardobservatiesatellieten werd waargenomen, zoals de Franse satellieten Spot-4 en Spot-5.

De Proba-V werd met behulp van een Europese Vega raket gelanceerd, die hiermee pas aan haar tweede vlucht toe is. De ontwikkeling van deze kleine (30m hoog, 137ton) vaste/vloeibare brandstofraket startte in 1998 en werd vorig jaar voor het eerste gelanceerd. Het totale lanceervermogen bedraagt ca. 1,5 ton (in een lage aardbaan), en met behulp van een Vespa-adapter kunnen meerdere satellieten tegelijk in de ruimte worden gebracht. Zo bracht deze vlucht naast Proba-V ook nog een Vietnamese aardobservatie satelliet in de ruimte, evenals een studentensatelliet uit Estland (voor de studie van ‘elektrische zonnezeil technologie’). Ontwikkeld in opdracht van het Europees ruimtevaartagentschap ESA, werd de Vega raket wel door de commerciële lanceerorganisatie Arianespace gelanceerd.

Spacebel ontwierp software

Met deze lancering scoort het Belgische Spacebel – met vestigingen in Luik, Hoeilaart en nabij Toulouse – een dubbelslag, want het bedrijf schreef software voor zowel de Proba-V als de Vega lanceerraket. Met de hoofdaannemer van deze laatste, ELV uit Rome, werd samengewerkt inzake de boordsoftware, evenals rond de software engineering activiteiten met betrekking op de geleiding, navigatie en controle van de Vega. Deze software werd tijdens de tweede vlucht op de proef gesteld, want de Proba-V satelliet moest in een zon synchrone baan worden gebracht (zodat de satelliet de gebieden op het aardoppervlak steeds onder een zelfde belichtingshoek waarneemt). Nadien moesten bijkomende maneuvers er voor zorgen dat ook de twee andere satellieten in een correcte baan kwamen, voor een totale duur van de operatie van 160 minuten.

Voor de Proba-V heeft Spacebel alle software ontworpen: de boordsoftware van de satelliet, de grondcontrolesoftware en simulatiesoftware.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content