Progress Pacific-platform krijgt grote update

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Middlewareleverancier Progress heeft zijn paas-platform Pacific uitgebreid met heel wat nieuwe mogelijkheden. Partners en ontwikkelaars zouden zo veel sneller nieuwe business-applicaties moeten kunnen uitrollen.

Middlewareleverancier Progress heeft zijn paas-platform Pacific uitgebreid met heel wat nieuwe mogelijkheden. Partners en ontwikkelaars zouden zo veel sneller nieuwe business-applicaties moeten kunnen uitrollen. De voornaamste boodschap die de deelnemers aan Progress Exchange 2013 in Boston kregen voorgeschoteld was dat het oude Progress dood en begraven is, en dat het bedrijf terug focust op zijn corebusiness, namelijk het leveren van een krachtig, schaalbaar en eenvoudig platform voor het bouwen en uitrollen van business-applicaties.

Recentelijk werden dan ook heel wat acquisities die niets te maken hadden met applicatieontwikkeling verkocht (denk maar aan de specialist in event-processing software Apama). “We moesten knopen doorhakken”, vertelde de nieuwe ceo Phil Pead in Boston, “en in zekere zin herrijzen. Dat is wat we met Pacific nu trachten te doen.”

Om de nieuwe wind kracht bij te zetten, werd alvast een nieuw logo onthuld en werden er heel wat nieuwe mogelijkheden aan het enkele maanden geleden reeds voorgestelde ‘Pacific’ toegevoegd. Met dat platform zet Progress nu – eindelijk – de belangrijke stap naar de cloud en naar big data. De recente overname van cloudspecialist Rollbase moet in dat licht gezien worden.

Cloud

Klanten en partners kunnen voortaan dus al hun ‘on premise’-apps (gemaakt in de ontwikkelingsomgeving OpenEdge) naar de cloud brengen, zonder dat ze daarom aan hun bestaande infrastructuur moeten raken. De apps kunnen nu ook draaien op alle mogelijke toestellen (dus ook de mobiele), en putten uit alle mogelijke databronnen.

“De apps die gebouwd worden met software van Progress krijgen nu real time toegang tot saas-oplossingen van derden, tot relationele databases, tot big data, tot data uit sociale media, CRM en ERP, noem maar op”, benadrukte Chief Product Officer John Goodson. “Zelfs data uit sensoren gebruikt voor the internet of things kan worden aangesproken. En dit alles vanuit één eenvoudige interface.”

Goodson: “Het maakt ons ook niet uit waar je de apps draait of hoe je ze naar de eindgebruiker brengt. In de publieke cloud van IBM? Prima. Via een mobiele browser? Even goed. We gebruiken enkel open standaarden.”

Het geüpdatet Pacific-platform zou ook erg eenvoudig in het gebruik zijn, wat maakt dat ontwikkelaars en programmeurs zo min mogelijk geconfronteerd worden met de complexiteit inherent aan middleware, API’s en stuurprogramma’s.

“Je kan geen jaren meer doen over het ontwerpen en testen van apps”, aldus nog Phil Pead. “Pacific heeft dan ook getracht om de complexiteit van applicatieontwikkeling en van datatoegang te isoleren, zodat ontwikkelaars en ondernemingen zich meer kunnen toespitsen op het oplossen van hun echte problemen.”

Pijlers Het nieuwe Pacific-platform bestaat uit vijf belangrijke pijlers. In de eerste plaats natuurlijk de OpenEdge-ontwikkelingsomgeving en database, die – voor wie er aan zou twijfelen – niet gedumpt wordt, waar wel uitgebreid.

Ten tweede de DataDirect middleware, die voor integraties met alle mogelijke databronnen moet zorgen; daarnaast zijn er zoals gezegd de cloudoplossingen van Rollbase (die het o.a. mogelijk maken om in multitenant omgevingen te werken, en die zelfs voorzien in heuse templates voor CRM- en andere toepassingen); en Corticon als het systeem dat voorziet in business rule management.

Easyl

Wat de vijfde pijler is? Het zelf ontwikkelde en in primeur aangekondigde ‘Easyl’-softwareprogramma dat verschillende databronnen kan combineren enkel en alleen door er op te klikken. Het resultaat wordt in een spreadsheet gegoten en kan worden gedeeld via Dropbox-achtige diensten.

Vervolgens kan de gecombineerde data ‘geconsumeerd’ worden met visual analytics toepassingen à la SAS, Cognos of Tableau. “Easyl is nu eens iets dat we niet hebben aangekocht, maar volledig intern hebben ontwikkeld”, grapte Goodson nog. In elk geval past de toepassing perfect binnen de strategie om voortaan te focussen op cloud en op big data.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content