‘Proton zal verdwijnen’

Proton, het betaalmiddel voor kleine bedragen, is gedoemd om te verdwijnen. “Doel is om op onbepaalde termijn een alternatief te vinden voor Proton”, stelt Dirk De Cock, ceo van Atos Worldline België.

Proton, het betaalmiddel voor kleine bedragen, is gedoemd om te verdwijnen. “Doel is om op onbepaalde termijn een alternatief te vinden voor Proton”, stelt Dirk De Cock, ceo van Atos Worldline België.

Ondanks de bankencrisis was voor betalingsverwerker Atos Worldline 2009 een goed jaar, blikt Dirk De Cock terug. “Al bij al konden we groei noteren in het aantal transacties. De crisis manifesteerde zich enkel in de transactiebedragen, die licht daalden.”

Het aantal door Atos Worldline verwerkte betalingstransacties steeg in vergelijking met 4,5 procent tot 1,23 miljard stuks. Vorig jaar bedroeg de stijging 4,9 procent. Het transactiebedrag daalde echter licht in vergelijking met vorig jaar. Voor debetkaarten zakt het gemiddelde bedrag per transactie van 50 euro naar 49 euro (voor Belgen in België). Voor kredietkaarten daalde het bedrag van 103 euro tot 100 euro. “Al speelt op dat laatste vlak ook mee dat kredietkaartmaatschappijen volop promoten om hun kaarten ook voor lagere bedragen te gebruiken.”

Dat laatste fenomeen speelt evenzeer mee in de stille ondergang van Proton. Het aantal transacties is met zowat 13 procent gedaald tot zo’n 70 miljoen, geeft De Cock mee. In vergelijking met het topjaar 2002 is dat aantal al bijna gehalveerd. “Het doel is dan ook om op onbepaalde termijn een alternatief te vinden voor Proton in de ‘low value payments’. Maar mijns inziens zal Proton verdwijnen.”

Wanneer dat gebeurt, is nog niet formeel bepaald. Een en ander hangt af van wat de banken beslissen in de hele SEPA-kwestie. [SEPA], of Single Euro Payments Area, heeft als doel om één betaalruimte te creëren binnen Europa, waarbij betalingsschema’s dus zo ‘open’ mogelijk moeten zijn. Ook voor Bancontact zijn ze trouwens zo een ‘ge-SEPA-tiseerd’ alternatief aan het zoeken, met als vage deadline eind 2010. Die onzekere situatie verklaart waarom Proton al enige tijd niet meer actief gepromoot wordt. “Je wil toch niet op je geweten hebben dat je een retailklant doet investeren in Proton, als die betaaltechnologie mogelijk binnen een paar jaar verdwijnt…”

Mogelijke alternatieven voor Proton? Offline transacties, waarbij kleine transacties opgeteld worden in de chip en slechts af en toe online verrekend worden, contactless payments (waarvoor de nieuwste Atos Worldline-terminal, Yomani, trouwens al uitgerust is), of Bancontact maar dan zonder PIN-code.

Een terugkeer naar kleine cashtransacties is uiteraard geen alternatief voor een speler als Atos Worldline. “De kost van cash wordt dezer dagen almaar meer visibel. De consensus groeit dat elektronische betalingen minder duur zijn dan cash.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content