Rechter verbiedt tweedehands mp3’s

Pieterjan Van Leemputten

Je digitale muziekcollectie doorverkopen mag niet. Dat oordeelt een Amerikaanse rechter nadat de muziekindustrie een tweedehands muzieksite had aangeklaagd.

ReDigi omschrijft zichzelf als de eerste legale manier om online gekochte muziek door te verkopen. Maar dat is een doorn in het oog van platenlabel Capital Records. Die klaagde ReDigi begin 2012 aan en haalt nu zijn slag thuis.

Op zich is er weinig aan te merken aan de praktijk van ReDigi. Het bedrijf werkt met software die controleert of het muziekbestand legaal is aangekocht en wordt verwijdert zodra het werd geüpload naar de servers van ReDigi. Ook het bestand nadien weer op je computer zetten zou niet mogelijk zijn.

Maar volgens de rechter gelden de regels voor fysieke goederen niet op digitale herverkoop. Zelfs al wordt het originele bestand verwijderd, er wordt een nieuw bestand aangemaakt en dat mag niet stelt de rechter in zijn vonnis. Capitol Records eist 150.000 dollar voor elke overtreding van ReDigi, maar de rechter heeft nog geen schadevergoeding toegekend.

Hoewel de zaak juridisch enkel in de VS geldt, is het wel een belangrijk precedent voor handelaars in digitale goederen omdat ze kan worden opengetrokken naar andere virtuele goederen zoals films en e-books. Dat terwijl de verkoop van dergelijke zaken alleen maar zal toenemen.

Het is alvast een meevaller voor de originele verkopers van zulke goederen. Deze uitspraak betekent ook dat je om legaal te kunnen kopen altijd de volledige prijs bij de originele handelaar moet betalen. Ook al gaat het om pakweg muziek of boeken die al vijf jaar oud zijn.

Begin dit jaar kondigde ReDigi aan dat het vanaf deze maand ook in Europa zijn tweedehandswinkel opent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content