Recordaantal bedrijven gehackt in 2012

Het hacken van bedrijfsgegevens bereikte vorig jaar een nieuw record. Vertrouwelijke gegevens van miljoenen mensen kwamen terecht in verkeerde handen. Dat blijkt uit de Data Loss Barometer van adviesbureau KPMG.

Het hacken van bedrijfsgegevens bereikte vorig jaar een nieuw record. Vertrouwelijke gegevens van miljoenen mensen kwamen terecht in verkeerde handen. Dat blijkt uit de Data Loss Barometer van adviesbureau KPMG.

Vorig jaar waren er wereldwijd 835 incidenten waarbij vertrouwelijke gegevens werden gestolen van bedrijfsnetwerken. Dat is een stijging met 40% tegenover 2010, blijkt uit de jaarlijkse Data Loss Barometer van KPMG (pdf). Het aantal aanvallen op het bedrijfsleven steeg van 8% in 2010 tot 52% vorig jaar.

Overheid, onderwijs, technologie en media zijn de vier sectoren waarin vorig jaar het grootste aantal gebruikersgegevens gestolen werd. Het aantal incidenten steeg in 2012 opnieuw tot het niveau van 2008, na een daling in de periode 2009-2011. “We zien een dramatische toename van de sofisticatie en variëteit van de aanvallen in de laatste achttien maanden,” schrijven de onderzoekers van KPMG. Wereldwijd werden 160 miljoen mensen het slachtoffer van dataverlies.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de incidenten veroorzaakt is door hackers, mensen of organisaties die inbreken in computersystemen. Bijna de helft van de hacking-aanvallen op bedrijven vond plaats in de V.S., gevolgd door 10% in het V.K. Andere landen in de top tien van incidenten zijn Canada, China, Duitsland, Australië, Ierland, India, Japan en Nederland. België komt niet in de top tien voor.

“Het is duidelijk dat hacken niet langer de activiteit is van een afzonderlijk individu die vanuit zijn slaapkamer probeert in te breken in computersystemen”, zegt John Hermans, partner bij KPMG Advisory. “Het gaat in toenemende mate om georganiseerde misdaad die erop uit is vertrouwelijke bedrijfsinformatie en persoonlijke informatie in handen te krijgen.”

De Data Loss Barometer van KPMG verwerkt alleen gegevens van incidenten die gemeld zijn. Incidenten waarbij commerciële informatie verloren of gestolen is, maar die geen gevolgen hebben voor het individu, worden vaak niet geregistreerd. De werkelijke cijfers zouden dus wel eens veel hoger kunnen liggen, besluit KPMG. EC Vicepresident Neelie Kroes zei eerder deze week in de Financial Times dat ze een Europese meldplicht wil voor digitale aanvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content