Regelgeving Astrid bijna van kracht, kostprijs onbekend

Pieterjan Van Leemputten

Wie binnenkort een nieuw openbaar gebouw zet moet zelf Astrid-dekking voorzien. Vorig jaar schreven we dat de wetgeving op zich liet wachten. Een jaar later… wachten we nog steeds.

Wie binnenkort een nieuw openbaar gebouw zet moet zelf Astrid-dekking voorzien. Vorig jaar schreven we dat de wetgeving op zich liet wachten. Een jaar later… wachten we nog steeds.

“Op dit moment wachten we op de proefdruk van het Belgisch Staatsblad en nadien kunnen ze overgaan tot publicatie”, zegt Marc Looze, adviseur-generaal van de Civiele Veiligheid. “We verwachten dat dat deze week nog kan gebeuren en dan zou het vanaf 1 april van kracht zijn.”

De indoor-dekking voor Astrid is verplicht voor nieuwe gebouwen met een bepaalde oppervlakte en capaciteit. Bestaande structuren hoeven zich niet in regel te stellen, behalve wanneer er bij verbouwingen een bouwaanvraag nodig is. De kostprijs voor die Astrid-dekking valt echter ten laste van de bouwheer, waarbij het bedrag sterk kan uiteenlopen.

“In de begeleidende documenten ter voorbereiding van de beslissing is er sprake van 25.000 euro, maar dat is een sterke onderschatting”, zegt Daniëlle Jacobs van Beltug. Marc Looze van de Civiele Veiligheid denkt aan een gemiddelde extra kostprijs van rond de 50.000 euro. Maar hij benadrukt dat de totaalprijs per gebouw enorm varieert afhankelijk van de grootte van het gebouw, de interne bekabeling, de nabijheid van een zendmast en vele andere factoren. “In realiteit kan dat tussen de tienduizend en honderdduizend euro liggen.”

Omdat de wet nog niet van kracht is, blijft ook de omzendbrief nog even uit. “We wachten nu op het KB en dan gaan we alle overheden die vergunningen afleveren een omzendbrief bezorgen voor een betere interpretatie van de wet”, zegt Looze. Het gaat om versoepelingen, zoals voor kleine café’s met een ondergronds toilet. Dat toilet zou immers volgens de wet Astrid-dekking moeten hebben.

Beltug uitte in oktober al zijn ongenoegen in Data News over de te onduidelijke regelgeving en wacht ook op de omzendbrief. De organisatie blijft intussen wel bij zijn standpunt omdat ook andere aspecten van de werking van Astrid in vraag wordt gesteld.

Brussel Een van de vraagtekens is bijvoorbeeld de stralingsregulering in Brussel die kan evolueren. “Als het uitzendvermogen moet verminderen, dan loop je het risico dat een gebouw nadien onvoldoende dekking heeft”, zegt Looze.”Wat zoveel wil zeggen dat wie vandaag in Brussel investeert in Astrid-dekking, niet zeker is dat die dekking binnen vijf jaar nog wel volstaat. Het zal tegen dan aan de overheid zijn om te beslissen of gebouwen opnieuw hun indoor-dekking moeten verbeteren als Brussel de stralingsnorm aanpast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content