Regering fluit Apple terug over 4G

Pieterjan Van Leemputten

Smartphonefabrikanten mogen 4G niet blokkeren op hun toestel voor bepaalde providers. Dat heeft de ministerraad beslist. De maatregel is vooral van toepassing op Apple.

Smartphonefabrikanten mogen 4G niet blokkeren op hun toestel voor bepaalde providers. Dat heeft de ministerraad beslist. De maatregel is vooral van toepassing op Apple.

Wie vandaag een iPhone heeft met 4G-capaciteiten kan daar geen gebruik van maken op het netwerk van Belgacom of Base. Dat komt omdat Apple de technologie uitschakelt op deze netwerken.

Data News kaartte de kwestie in september al aan en ook Beltug trok begin dit jaar aan de alarmbel. De reden is officiëel dat er bijkomende testen nodig zijn. Maar in praktijk vraagt Apple een ‘partnerschap’, zoals het bedrijf dat met Mobistar heeft, vooraleer de restricties worden opgehoffen en die samenwerking is niet gratis voor de operatoren.

Boetes
Het voorstel voor het verbod komt er op initiatief van minister Johan Vande Lanotte. Concreet gaat het om een amendement op de telecomwet dat vrij snel kan worden goedgekeurd in het parlement. Mocht Apple (of een andere fabrikant) hier geen gehoor aan geven dan volgen er boetes.

Hoe snel Apple de beperkingen zal opheffen zal nog moeten blijken. Maar de situatie is op dit moment op het randje van het absurde. Zo werken 4G-toestellen van pakweg Samsung, HTC of Nokia wel op de drie Belgische netwerken. Maar ook een iPad met 4G geeft geen enkel probleem. Blijkbaar is dat laatste toestel, waarvoor er geen partnerschap is afgesloten met Mobistar, dus een pak flexibeler dan de iPhone.

Onze redactie heeft Apple gecontacteerd maar kreeg vooralsnog geen reactie.

Update 16.15 uur:Volgens het kabinet van Vande Lanotte zal het amendement vermoedelijk rond maart-april van kracht worden. Vanaf dan is het aan het BIPT om hierop te controleren en boetes op te leggen.

Al wil dat niet zeggen dat Apple morgen een boete moet verwachten. Het BIPT controleert proactief of de telecomwet wordt nageleefd. Maar zelfs dan volgt er een juridische veldslag met een ingebrekestelling, een hoorzitting en een besluit. Dan pas volgt er een boete die kan oplopen tot vijf procent van de Belgische omzet van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content