Review HTC U12+: Geen knoppen, wel knijpen

De HTC U12+: een topsmartphone zonder notch (hier in de doorschijnend blauwe versie) © HTC
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Het was in het begin best geestig, die inkeping in het scherm. Maar intussen zorgt ‘de notch’ er wel voor dat zowat alle nieuwe topsmartphones als twee druppels op elkaar lijken. De HTC U12+ komt dan ook bijna als een verademing. Te meer omdat onder het ‘klassieke’ design van dit vlaggenschip wel degelijk de nodige innovaties schuilgaan.

Laten we het display van de U12+ overigens niet te snel wegzetten als ‘klassiek’: met een ruim formaat van 6-inch, de cinematische beeldverhouding van 18:9 en de Quad HD+ resolutie (2.880 x 1.440 pixels) voldoet het ruimschoots aan alle moderne eisen. Ondanks z’n stevige afmetingen ligt de telefoon heerlijk in de hand. De glazen achterkant – door HTC Liquid Surface gedoopt – is lekker glad, maar ook weer niet té glibberig. Een tikkeltje gevoelig voor vingerafdrukken wel, maar die veeg je gelukkig ook net zo makkelijk weer weg.

Haptische feedback

De eerste echte nieuwigheid van de HTC U12+ ontdekken we al meteen wanneer we het toestel aanzetten. De aan- en uitknop en de volumetoetsen aan de zijkant blijken geen échte knoppen te zijn en geven bovendien haptische feedback (een lichte trilling) wanneer je ze beroert. Deze aanpak heeft een paar voordelen: er is minder kans op slijtage dan bij mechanische knoppen, en voor HTC zelf is het ongetwijfeld wat makkelijker om de telefoon water- en stofdicht te krijgen conform de strenge IP68-norm (het toestel mag gerust een keer kopje onder). Jammer genoeg blijven de toetsen ietwat onnatuurlijk aanvoelen, waardoor we toch de voorkeur geven aan knoppen die je gewoon kan indrukken. Totdat die er op een dag de brui aan geven natuurlijk…

Niet compleet nieuw, maar wel uitgebreid is de Edge Sense-functionaliteit. Net als bij eerdere HTC-smartphones kan je, door met je hand in de zijkanten van het toestel te knijpen, bepaalde functies of apps activeren, zoals de camera of de zaklamp. Edge Sense maakt onderscheid tussen lang en kort knijpen, zodat je twee verschillende acties kan toewijzen, en werkt voortaan ook ín apps. Daar gebruik je het snufje bijvoorbeeld om in te zoomen op Google Maps of om je muziek te pauzeren. Eveneens nieuw: met een dubbeltik op een van de zijkanten verschijnt een kleinere interface in beeld, die het eenvoudiger maakt om het de U12+ met één hand te bedienen. Het klinkt misschien als een gimmick, maar wij zijn de knijpfunctie gaandeweg steeds meer gaan waarderen. Het is een hele intuïtieve handeling die tal van functies een stuk sneller toegankelijk maakt.

Vier camera’s

Net als de Huawei P20 Pro gooit de HTC U12+ er maar liefst vier camera’s tegenaan. Geen drie hoofdcamera’s en één front-facing exemplaar dit keer, maar van elk twee. De dubbele selfiecamera van 8 megapixel zorgt bij portretfotografie voor een professioneel ogend bokeh-effect (een hele zachte, onscherpe achtergrond) zonder dat er digitale trucs moeten worden uitgehaald.

De HTC U12+ heeft twee camera's vooraan en twee achteraan
De HTC U12+ heeft twee camera’s vooraan en twee achteraan© HTC

Ook aan de achterzijde zit een uitstekende dubbele lens. De hoofdcamera van 12 MP met een diafragma van f.1,75 wordt geflankeerd door een 16 MP tele-camera die 2x optisch inzoomt. Verder onthouden we de optische beeldstabilisatie en de UltraSpeed Autofocus 2-technologie die ervoor zorgt dat de U12+ opvallend snel scherpstelt. De AR-stickers, om foto’s en video’s in real-time op te leuken met grappige effecten, zijn dan weer HTC’s antwoord op de Animoji van Apple en AR Emoji van Samsung.

Over de rekenkracht van HTC’s nieuwe paradepaardje, aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 845 processor, kunnen we kort zijn: het toestel presteert in de tests ongeveer op hetzelfde niveau als de OnePlus 6 en behoort daarmee tot de snelste smartphones van dit moment. Tot slot nog wat andere specificaties: de HTC U12+ komt met 6 GB RAM en 64 GB opslaggeheugen (uitbreidbaar via een microSD-kaart), een accu van 3.500mAh met Quick Charge-snellader en USonic-oordoppen met Active Noise Cancellation. Besturingssysteem van dienst is Android 8.0 Oreo.

Conclusie

Een topsmartphone zonder notch, maar wel met heel wat andere troeven. Denk aan de uitstekende camera’s, waterdichte behuizing, een brok rekenkracht en meegeleverde accessoires als een snellader en hoogwaardige oortjes. De knijpfunctie is geen reden om de U12+ aan te schaffen, maar toch wel een handige extra. Het toestel heeft helaas ook één stevig minpunt en dat is zijn prijs: 799 euro is wat ons betreft zeker 100 euro te veel. Een Samsung Galaxy S9 of Apple iPhone 8 kost nauwelijks meer, en HTC wordt al lang niet meer in één adem met die merken genoemd. Veel consumenten zullen in deze prijsklasse daarom toch geneigd zijn om voor een van de échte kleppers te kiezen.

Prijs: 799 euro (beschikbaar in de kleuren Translucent Blue, Ceramic Black en Flame Red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content