Review Oneplus 2: Wint de meest gehypete telefoon van nu het van Apple en Samsung?

OnePlus OnePlus 2 © OnePlus
Wim Kopinga Freelance journalist

Oneplus is een van de meest gehypete telefoonmerken van dit moment. De Oneplus 1 was al een grote telefoon voor een klein bedrijf. Het toestel was er vorig jaar opeens en iedereen sprak erover, mede door het ‘invitesysteem’. Nu is dat niet anders met de Oneplus 2. De flagshipkiller van 399 euro. Met de helft van de prijs moet hij het gevecht aangaan met de vlaggenschepen van Apple en Samsung, maar lukt dat ook?

De eerdere Oneplus 1 was al een zeer sterke telefoon voor een nog sterkere prijs. Het enige grote nadeel is dat het toestel in de eerste maanden enkel te koop was met een invite, een speciale uitnodiging. Die was zeker in het begin zeer moeilijk te verkrijgen. Dit zorgde ervoor dat veel mensen aasden op een van de meest gewilde toestellen van het moment. Bij de Oneplus 2 is dit niet anders. Slim bedacht door de kleine telefoonfabrikant, want wat je niet kan krijgen, dat wil je.

Maar dit was niet de enige reden dat de telefoon nog maar slecht verkrijgbaar is. Het was de bedoeling om de eerste telefoons in augustus al te versturen, maar in de praktijk is het merk pas vorige week begonnen met de eerste verzendingen. Net als bij de Oneplus 1 kampte het bedrijf met productieproblemen en medeoprichter Carl Pei moest door het stof. Nu, na lang wachten, is hij er dan toch. De Oneplus 2. De flagshipkiller van 399 euro. Maar is dat wel mogelijk voor die prijs?

Specificaties

De specificaties zijn in ieder geval indrukwekkend. Een full-hd scherm van 5,5 inch en octacore Snapdragon 810-chip van 1,8 GHz. De telefoon is verkrijgbaar met een werkgeheugen van 3 GB en 16 GB opslag (tegen 339 euro) of 4 GB werkgeheugen met 64 GB opslag (tegen 399 euro). Dat is alvast een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een iPhone 6 met 64 GB opslag (749 euro).

Het toestel komt met een bijna volledig gestripte versie van Android. Doordat er weinig toevoegingen gedaan zijn, zoals bij andere fabrikanten soms het geval is, is het systeem snel en makkelijk werkbaar.

Buitenkant

Met 5,5 inch is het een forse telefoon. Voor mensen die dit (nog) niet gewend zijn, is dit uiteraard wennen. Ik heb vrij grote handen, dus voor mij is hij goed te bedienen. Maar met zo’n groot scherm wordt het al snel een toestel waar écht twee handen voor nodig zijn. Dit is uiteraard niet nieuw. Bij veel meer toestellen is dit het geval, maar dit betekent wel dat de Oneplus 2, net als zijn voorganger, niet voor iedereen weggelegd is.

Van buiten is de Oneplus 2 niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De achterkant is opnieuw verwisselbaar. Standaard komt hij met de ‘sandstone black’ cover. Het materiaal heeft iets weg van het griptape dat ook op de bovenkant van een skateboard zit. Dit zorgt ervoor dat hij (ook bij zweterige handen) goed aanvoelt. Als je de Oneplus One nooit vast hebt gehouden, is dit even wennen. Maar het voelt goed en al snel comfortabel.

Review Oneplus 2: Wint de meest gehypete telefoon van nu het van Apple en Samsung?
© Wim Kopinga

Nieuw is de knop aan de linker zijkant van de telefoon. Dit is een kleien verticale schuif die drie standen telt: enkel wekkers, alleen prioriteit of alles aan. Dit zorgt voor wat extra gebruiksgemak.

Verder heeft het toestel als groot verschil met zijn voorganger een vingerafdrukscanner. Deze is ingebouwd om het scherm te ontgrendelen. Hij zit, net als bij de iPhone en Galaxy S6-reeks, onder de homeknop. Die knop is overigens niet fysiek in te drukken. Dit bleek in het begin even wennen, maar voelt al vrij snel natuurlijk aan. De vingerafdrukscanner doet het niet altijd vlekkeloos. Soms was een tweede poging nodig, maar over het algemeen dit is nooit écht storend geweest.

Usb-type-c

Redelijk uniek aan dit toestel is de usb-type-c -aansluiting op het toestel. De Oneplus 2 is een van de eerste telefoons met zo’n aansluiting, in plaats van micro-usb-poort, die we gewoon zijn bij Android-toestellen. Het type-c zorgt ervoor dat de stekker altijd op de telefoon past. Nu is het nog onhandig dat er nog geen andere apparaten mee werken, maar in de toekomst moet dit de nieuwe standaard worden. Dan zou een usb-type-c ook laptops en tablets op moeten gaan laden. Tot die tijd is het onhandig dat je altijd je kabel overal mee naar toe moet nemen. De kans is namelijk klein dat iemand er een te leen heeft.

Review Oneplus 2: Wint de meest gehypete telefoon van nu het van Apple en Samsung?
© –

Camera

Review Oneplus 2: Wint de meest gehypete telefoon van nu het van Apple en Samsung?
© –

De Oneplus 2 heeft aan de achterkant een camera van 13 megapixels. De lens heeft een diafragma van f/2.0. In theorie is dit prima, maar in de praktijk werkt hij minder goed. In ideale omstandigheden werkt hij heel goed. Maar als er minder licht is, of het onderwerp van de foto beweegt, dan wordt het lastiger. Het toestel heeft vaak even nodig om op het juiste punt te focussen. Ook is er wat vertraging na het afdrukken, waardoor het kan zijn dat het onderwerp alweer vertrokken is of er bewegingsonscherpte ontstaat.

Conclusie

Als we naar de prijs kijken is de Oneplus 2 een prima toestel. Een zeer goed toestel zelfs. Hij heeft een prima scherm en werkt vlot met fijne software. Ook de knop aan de zijkant is een mooie toevoeging. Nadelen zijn de mindere camera en de vingerafdrukscanner die wel eens hapert. Ook heeft hij een usb-c-poort, waardoor je altijd dezelfde lader mee moet nemen. Nu is dit nog een nadeel, maar straks wanneer ook andere toestellen hier gebruik van gaan maken, is dit wellicht een voordeel.

Een flagshipkiller, zoals hij in de markt gezet wordt, dat is hij net niet. Maar een sterk toestel voor een zeer goede prijs, dat is de Oneplus 2 zeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content