Rijst werkt niet bij waterschade aan je telefoon (maar deze tips wel)

- © Reuters

Is je iPhone in een meer gevallen? Of je Samsung in het afwaswater? Grote kans dat je hoort of leest dat je hem uit moet zetten en 24 uur in een bak rijst moet leggen. Maar heeft dat wel zin?

Neen is het antwoord. Rijst neemt water op, dat is dan ook waarom mensen denken dat dit nuttig is. Maar dit gaat alleen om de buitenkant van het toestel. De binnenkant blijft op deze manier evengoed nat. En daar zitten nou de essentiële elementen van een telefoon.

Waar je wel goed aan doet, is je telefoon (minstens) een dag niet aan te zetten. Hierdoor droogt hij goed op. Dit is dan ook waarom de bak rijst vaak wel zijn werk doet, je laat hem namelijk liggen. Maar een bak spaghetti of speculoos zou de telefoon even veel goed doen. Er zijn zelfs verschillende huishoudelijke producten die het beter doen dan de ‘rijstmethode’.

De mensen van Gazelle.com vergeleken de effectiviteit van rijst ten opzichte van kattenbakvulling, couscous en havermout. Wat bleek? Rijst werkte het slechtst. Het is sowieso beter om je telefoon als hij nat geworden is niet in een afgesloten omgeving onder te brengen. Een luchtstroom langs het toestel werkt beter.

Dit is wat je wél moet doen:

Haal je telefoon uit het water. Wellicht een voor de hand liggende boodschap, maar toch verstandig voordat u aan de volgende stappen begint.

Zet je telefoon uit. Dit zorgt ervoor dat je telefoon geen kortsluiting veroorzaakt. Hiermee verhoog je de overlevingskansen van je telefoon.

Maak ruimte voor het water, zodat het weg kan lopen. Het water vindt al snel zijn weg door de telefoon en komt op de kleinste hoekjes en gaatjes terecht. Haal het toestel daarom zoveel mogelijk uit elkaar. Haal je batterij en geheugenkaart er uit (als het kan) en verwijder dus ook de simkaart.

Was je telefoon. Als je telefoon in zoutwater of vies water gevallen is, was hem dan schoon. Maak je geen zorgen, je telefoon zat al vol met water. Erger zal het niet worden (schoner wel).

Laat hem uitlekken. Haal zoveel mogelijk water uit de telefoon door hem te kantelen, schudden, blazen en gebruik een stofzuiger om alles uit de telefoon te zuigen.

Warm het toestel op (maar niet te veel). Om het water sneller op te laten drogen, kan je het toestel iets opwarmen, maar niet te veel. Een toestel is er niet voor gemaakt om erg heet te worden. Dus laat hem zeker niet boven de 35 graden Celsius komen.

Zet het toestel niet aan. Geef je telefoon minstens een dag om te drogen, maar langer is beter. Water zit vaak in plaatsen waar het niet zomaar weg kan. Daarom moet je het toestel de tijd geven.

Test het. Als hij niet gelijk aan gaat, laad hem dan een aantal uur op, soms doet hij het dan wel. Mocht dit alles niet werken, bewaar dan zeker je sim- en geheugenkaart. Als niet alles in de cloud staat, staan hier belangrijke gegevens op.(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content