‘Robots pakken onze jobs af? Des te beter!’

Larry Page © Reuters

Google-topman Larry Page is van mening dat de technologische vooruitgang de werkwereld positief overhoop haalt.

Moeten we bang zijn voor robots en de groeiende automatisatie van een reeks beroepen? Nee, zegt Larry Page. Volgens de medestichter en CEO van Google zal de technologische vooruitgang oneindige voordelen met zich meebrengen voor de mensheid en de werkwereld. Dat verklaarde hij in een onderhoud met de Financial Times.

De polemiek komt regelmatig terug sinds de industriële revolutie. Technologieën als de stoommachine, montagelijnen of elektriciteit vernietigen jobs, soms op massale schaal. Onlangs hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford een opzienbarende studie gepubliceerd, waarin staat dat bijna de helft van de beroepen op korte of middellange termijn bedreigd wordt door automatisatie.

Terwijl de industriële revolutie een groot aantal jobs voor laagopgeleiden heeft doen verdwijnen, treft de digitale revolutie heel wat jobs voor middel- en hoogopgeleide mensen. De kwaliteit van algoritmes die ontwikkeld worden door bedrijven als Google bedreigt bepaalde activiteiten waarvan we dachten dat ze beschermd waren, zoals financiële analyse, boekhouding en zelfs sommige juridische beroepen.

Betreur die verouderde jobs niet

Larry Page is ervan overtuigd dat dit nog maar het begin is van de vloedgolf. Volgens de topman van Google zal het echter enkel een positieve vooruitgang op onze bedrijven teweegbrengen. Zullen miljoenen mensen hun job verliezen? Inderdaad. Maar niemand moet de verdwijning van die jobs betreuren. ‘Eens die jobs verouderd worden door de technologische vooruitgang, zal het geen enkele zin hebben die te betreuren. Het idee dat iedereen slaafs moet werken om op inefficiënte wijze taken te vervullen om zijn job te behouden, heeft voor mij geen enkele zin. Dat is niet het goede antwoord’, zegt Larry Page in de Financial Times.

Page is denkt ook dat negen op tien werknemers blij zullen zijn dat een robot of een algoritme hun job overneemt. Die technologieën zullen de prestaties van een groot aantal businesses tien keer beter maken, voorspelt hij. In een ideale wereld zullen minder en minder mensen werken, eenvoudigweg omdat de robots en algoritmes alles of bijna alles zullen doen.

Leve de deflatie

Probleem: als steeds minder mensen werken, wie gaat dan al die goederen en diensten consumeren die de robots zo goed produceren? Volgens Larry Page moeten we niet ongerust zijn, eenvoudigweg omdat de prijzen zullen dalen. We zouden voor een intense deflatie staan, die alle consumptiegoederen zal treffen.

‘Ik denk dat alle dingen die u nodig heeft om comfortabel te leven veel, veel, veel minder duur kunnen worden’, voorspelt de CEO van Google. Zelfs vastgoed zou enorm veel waarde verliezen: volgens Larry Page zou het goed kunnen dat de gemiddelde prijs van een huis in Palo Alto in Silicon Valley van een miljoen naar 50.000 dollar daalt.

Voor de baas van Google zijn de stijging van de werkloosheid, de deflatie en de ineenstorting van de vastgoedmarkt dus geen rampscenario. Hij vindt dat we ons erop moeten voorbereiden, omdat die veranderingen sowieso onafwendbaar zijn. ‘Wanneer we computers zullen hebben die meer en meer jobs zullen uitvoeren, zal dat de manier waarop we werk aanpakken veranderen. We zullen niet ontsnappen aan die evoluties.’

Gilles Quoistiaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content