Roodvonk of scarlet fever

Meer dan 1.000 euro per abonnee, dat is wat Belgacom betaalt voor elke klant van Scarlet. Het is een onwaarschijnlijk hoge prijs voor eindgebruikers die grotendeels uit onvrede bij de dominante operator naar Scarlet getrokken zijn.

Meer dan 1.000 euro per abonnee, dat is wat Belgacom betaalt voor elke klant van Scarlet. Het is een onwaarschijnlijk hoge prijs voor eindgebruikers die grotendeels uit onvrede bij de dominante operator naar Scarlet getrokken zijn.

Over de terugverdientijd van de 185 miljoen euro investering kan worden gediscussieerd, over de toenemende dominantie in de breedbandmarkt is minder debatruimte. Belgacom heeft al een onwaarschijnlijk overwicht op de breedbandmarkt van 55 procent en krijgt er nu nog eens 4 procent bij. Naast de 30 procent van Telenet blijven er voor de concurrentie dus alleen nog maar kruimels over. Als er een raad van mededinging bestaat die deze naam waardig is, dan kan ze niet anders dan deze overname blokkeren. Het is onaanvaardbaar in een land met een duopolie, dure tarieven en een snel afnemende internationale breedbandvoorsprong, dat de concurrentie verder uitgehold wordt.

Toen Scarlet enkele jaren geleden zijn aantrekkelijk ‘Scarlet One’ aanbod lanceerde met integratie van vaste telefonie, breedband en later ook gsm, stond Belgacom met een dagvaarding aan de balie van Scarlet in Vilvoorde. Daarmee toonde Belgacom meteen hoe bang het was van de concurrentie die voor het eerst met een dergelijk aantrekkelijk pakket uitpakte. En precies die vervelende concurrent koopt het nu op. Heel wat Belgacom-abonnees kozen destijds immers voor Scarlet, dat overrompeld werd en meteen te kampen kreeg met gigantische netwerkproblemen en een totaal onbekwame supportafdeling.

Scarlet fever, of roodvonk begint als een ogenschijnlijk onschuldige keelontsteking, maar breidt zich snel uit tot een lijf vol rode vlekken met een tong als een framboos. Het is ook uiterst besmettelijk en dat wil Belgacom duidelijk voorkomen. De raad voor mededinging kan er dan ook maar beter voor zorgen dat Scarlet niet overgenomen wordt, zeker niet door Belgacom. Al blijft het de vraag of andere operatoren bereid zullen zijn om evenveel op tafel te leggen. By the way, wist u dat Bessel Kok sinds twee jaar voorzitter is van de raad van bestuur van Scarlet? Kok was tot ’95 ceo van Belgacom. Dat zal vermoedelijk geholpen hebben bij de onderhandelingen en is allicht ook een verklaring voor de hoge prijs. Maar dit geheel terzijde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content