Rudy Aernoudt leidt One Laptop Per Child Europe

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Rudy Aernoudt, tot voor kort nog politiek actief met LiDé en vervolgens even bij MR, is sinds begin april directeur-generaal van One Laptop Per Child Europe. OLPC wil kinderen in ontwikkelingslanden voorzien van goedkope laptops.

Rudy Aernoudt, tot voor kort nog politiek actief met LiDé en vervolgens even bij MR, is sinds begin april directeur-generaal van One Laptop Per Child Europe. OLPC wil kinderen in ontwikkelingslanden voorzien van goedkope laptops.

Rudi Aernoudt heeft dus vrij snel onderdak gevonden na het politiek debacle van zijn eigen partij LiDé, opgericht in november 2008, en de mislukte overstap in februari naar de MR van Didier Reynders. Hij mag als directeur-generaal de Europese afdeling leiden van het One Laptop Per Child (OLPC) project van MIT-professor Nicholas Negroponte. Die wil kinderen in ontwikkelingslanden voorzien van goedkope laptops van zowat 100 dollar. Voorlopig is die ondergrens nog niet bereikt en bedraagt de prijs 140 à 150 euro. Er zouden wel al zowat 1 miljoen laptops aan de man zijn gebracht, vooral in Zuid-Amerika. De Europese vestiging zal Afrika en enkele gewezen Russische deelstaten aanpakken. “In Afrika zijn we actief in een zevental landen. In Rwanda gaan we voor de eerste 100.000 laptops. De bedoeling is om er tegen 2012 alle kinderen te voorzien van een toestel. Op die manier kunnen we de digitale kloof dichten,” vertelt Rudy Aernoudt. De Belgicist haalde de pers toen hij in 2007 een klacht wegens wantoestanden neerlegde tegen minister Fientje Moerman (OpenVLD). Die kondigde nadien haar ontslag aan.

OLPC Europe is gevestigd in Brussel en telt een tiental medewerkers. Er wordt nog gezocht naar enkele bijkomende economen. Rudy Aernoudt treft bij OLPC een oude bekende, ceo Walter De Brouwer die de contacten met Nicholas Negroponte verzorgt. De Brouwer, die vijftien jaar geleden zijn it-tijdschrijften aan de Nederlandse uitgeverij VNU verkocht, begon in 1995 met Starlab, dat zich wou meten met het Amerikaanse Massachussets Institute of Technology (MIT) van diezelfde Negroponte. Het megalomane Starlab groeide uit tot een onderneming van bijna 100 medewerkers, maar ging onderuit toen de internetbubbel in 2000 uiteenspatte. Walter De Brouwer bleef wel actief met internetgerelateerde bedrijfjes en was ook enkele jaren voorzitter van het investeringsbedrijf Fork Capital.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content